Christian Kern

Christian Kern | foto: Reuters

Šéf rakouských socialistů Kern praštil s politikou. Chce zpět do byznysu

  • 8
Předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern odchází nečekaně z politiky. Plánuje se vrátit do světa byznysu. Důvody svého rozhodnutí neupřesnil.

Bývalý šéf rakouských státních drah už nechce být „politikem z povolání“. V centrále SPÖ také řekl, že nebude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu příští rok na jaře. Měl přitom stát v čele kandidátky socialistů. 

Kern své spolustraníky 18. září překvapil oznámením o odchodu z čela socialistů. Atmosféru však opět uklidnil, když se přihlásil o pozici lídra SPÖ ve volbách do Evropského parlamentu. Stranická grémia ho už na této pozici potvrdila.

Minulý týden se řízení SPÖ ujala bývalá ministryně zdravotnictví Pamela Rendiová-Wagnerová. Socialisty povede do řádného sjezdu plánovaného na listopad. 

Kern byl rakouským kancléřem od května 2016 do prosince 2017. Loni v říjnu ve volbách SPÖ skončila druhá za lidovci (ÖVP) nynějšího kancléře Sebastiana Kurze. Ten si za koaličního partnera vybral Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která bývá označována za pravicově populistickou. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video