ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Češi přecenili síly na alpské ferratě, volali pomoc. Letěl pro ně vrtulník

  • 111
Policejní vrtulník zachránil dva české alpinisty na lezecké cestě Königsjodler v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Ve čtvrtek odpoledne si sami přivolali pomoc, protože via ferrata byla nad jejich síly, informovala v pátek agentura APA.

Oba dobře vybavení Češi podle APA přivolali zásahové jednotky krátce po 12:30 SELČ, protože kvůli obtížnosti a délce lezecké cesty v Berchtesgadenských Alpách nebyli schopni dál pokračovat.

V Alpách zemřela mladá Češka. Při pózování pro fotku se zřítila ze 150 metrů

Alpinisté spolu při tísňovém volání udali také svou přesnou polohu a byli rychle lokalizováni. Policejní vrtulník ze Salcburku dvojici zachránil s pomocí lana a nezraněnou ji přepravil do údolí.

Jen v srpnu je to už několikátý případ Čechů, pro které se museli vydat zahraniční záchranáři. V úterý při túře v rakouských Alpách zahynula mladá žena, která spadla z velké výšky ve chvíli, kdy pózovala pro fotografii. 

Minulý víkend zase zemřel čtyřiačtyřicetiletý český turista ve švýcarském kantonu Ticino, když sestupoval údolím říčky Riale di Lodrino. Příčinu ihned vyšetřovatelé neuvedli, ve stejnou dobu se ovšem přes oblast přehnala silná bouřka.

Před dvěma týdny pak tragicky dopadla túra v rakouských Alpách pro pětadvacetiletou Češku, která spadla do hluboké rokle při sestupu z hory Drachenwand. Tam už letos v únoru zahynul šestiletý chlapec z Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video