Letoun Hercules C-130 rakouské armády při tankování na letišti v Linci

Letoun Hercules C-130 rakouské armády při tankování na letišti v Linci | foto: Getty Images

Rakušané museli z Izraele chartery, armádě se porouchalo letadlo a jiné nebylo

  • 24
Rakouský armádní letoun určený k evakuaci rakouských občanů z Izraele, který o víkendu napadli teroristé z palestinského hnutí Hamás, měl poruchu a jiné vhodné stroje Vídeň k dispozici nemá. K evakuaci tak nakonec Rakousko muselo objednat sedadla v civilních charterových letech, informovala ve středu rakouská média.

Původně měl ve středu do Izraele pro Rakušany letět transportní letoun Hercules C-130 rakouské armády. Jde o největší, ale také o jedny z nejstarších letounů, které slouží v letectvu této vojensky neutrální země. Vláda začala pracovat na jejich plánovaném nahrazení.

„Černý den pro rakouskou armádu: Nedokázali jsme pomoci svým krajanům; navzdory profesionalitě našich vojáků, kteří se každý den flexibilně a angažovaně pokoušejí učinit nemožné možným,“ posteskl si na síti X mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer.

Pro Čechy do Izraele zamíří další letadlo, narychlo se vrací z Uzbekistánu

Večer rakouské úřady oznámily, že první příslušný charterový let společnosti Israir s 83 Rakušany a 15 lidmi dalších národností na palubě se uskutečnil mezi Tel Avivem a kyperskou Larnakou.

Další evakuační let prostřednictvím pronajatého letounu společnosti Austrian z Tel Avivu do Vídně je plánován na čtvrteční dopoledne.

Podle agentury Reuters incident vyvolal otázky, proč byla původně nutná evakuace s využitím vojenského letectva, když jsou k dispozici komerční lety, a zároveň se ukázala zchátralost rakouských ozbrojených sil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video