Nový rakouský kancléř Werner Faymann představil programové prohlášení vlády.

Nový rakouský kancléř Werner Faymann představil programové prohlášení vlády. | foto: Reuters

Rakousko bude mírnější k Temelínu, za prací Čechy nepustí

  • 173
Jen den po svém nástupu vydala staronová rakouská vláda programové prohlášení, které se dotýká i Česka. V otázce Temelína bude zřejmě mírnější, zato české uchazeče o práci Vídeň na svůj pracovní trh jen tak nepustí. Velká koalice sociálních demokratů a lidovců chce zemi také ochránit před globální finanční krizí a před přílivem přistěhovalců.

Programové prohlášení přednesl v parlamentu nový spolkový kancléř Werner Faymann. Současnou situaci označil za "dobu velkých výzev" a věnoval převážnou část svého vystoupení opatřením, kterými bude jeho vláda chtít odvrátit stagnaci a recesi.

Poslancům také přislíbil maximální úsilí o zajištění co nejvyšší zaměstnanosti a zachování rozsáhlých sociálních vymožeností v zemi, stejně jako přísnější přistěhovaleckou politiku, která "se musí řídit především zájmy Rakouska".

Ve vládě sedí odpůrci Temelína

Staronová velká koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) se v Rakousku ujala své funkce v úterý. Nové složení vlády vysílá Čechům dva důležité signály.

Křeslo vicepremiéra a ministra financí získal Josef Pröll, který v minulé vládě ostře kritizoval českou jadernou elektrárnu Temelín. Předseda lidovců, který v minulé vládě zastával post ministra zemědělství a životního prostředí, už naznačil, že bude v této otázce nadále neústupný.

Temelín bude mít ve vládě i dalšího velkého odpůrce. Nový rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger už jasně řekl, že chce na mezinárodní scéně působit proti jaderné energetice a že problematiku Temelína bude vyslovovat při každém jednání s českými politiky. - přečtěte si Nový rakouský ministr zahraničí chce bojovat proti Temelínu

Pracovní trh se Čechům zřejmě neotevře

Přesto by měla být politika nové vlády vůči Temelínu mírnější. Před dvěma roky požadovali sociální demokraté a lidovci v koaliční dohodě úplné odstavení elektrárny. Teď je ovšem text, který představili při sestavování koalice, o mnoho mírnější. Rakousko bude podle dokumentu požadovat pouze dialog s Českem o bezpečnosti elektrárny.

Nová rakouská vláda vyslala i jasný signál všem Čechům, kteří mají zájem o práci u našeho jižního souseda. Po osmi letech se ministrem sociálních věcí za SPÖ znovu stal šéf rakouské odborové centrály, tentokrát Rudolf Hundstorfer. To mimo jiné znamená, že se Češi ani v nejbližší době nedočkají otevření pracovního trhu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video