Rusko úspěšně provedlo test rakety Topol. Má dosah až 11 tisíc kilometrů

  • 87
Rusko ve čtvrtek provedlo test mezikontinentální balistické rakety Topol. Podle ruského ministerstva obrany zkouška splnila stanovené úkoly. Střela, která může nést i jaderné hlavice, Byla vypuštěna z raketového komplexu na jihu země.

Raketa byla vypuštěna z „mobilního pozemního raketového komplexu Topol“ z výcvikového prostoru Kapustin Jar v Astrachaňské oblasti na jihu Ruska. Cvičná hlavice podle ministerstva „s požadovanou přesností“ zasáhla stanovený cíl na tisíce kilometrů vzdálené střelnici Sary-Šagan v Kazachstánu.

Podle agentury TASS mají rakety Topol-M, které vyvinul Moskevský institut tepelných technologií, dosah až 11 000 kilometrů. Mohou být umístěné v šachtách nebo tvořit součást mobilního pozemního raketového komplexu.

Ruská armáda provedla sérii testovacích startů mezikontinentálních raket už 26. října, a to z ponorek na Dálném východě, ze strategických letounů a z armádního kosmodromu Pleseck na severu evropské části Ruska. Z Plesecka letěla raketa Topol na střelnici Kura na dálněvýchodní Kamčatce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video