V německém Duisburgu bylo napadeno několik lidí. (18. dubna 2023)

V německém Duisburgu bylo napadeno několik lidí. (18. dubna 2023) | foto: AP

Islamista vraždil v Německu nožem. Chtěl do nebe, dostal doživotí

  • 54
Německý soud poslal v úterý na doživotní trest radikálního islamistu a stoupence teroristické organizace Islámský stát. Spáchal v Duisburgu dva útoky nožem, při nichž letos v dubnu zemřel jeden člověk a další čtyři utrpěli těžká zranění. Informaci uvedla agentura DPA.

Vrchní zemský soud v Düsseldorfu uvedl, že muž původem ze Sýrie je vinným z vraždy a čtyřnásobného pokusu o vraždu. Činy islamisty, který se radikalizoval výlučně na internetu, označil za obzvláště závažné, což vylučuje, aby byl po 15 letech propuštěn.

Muž nejprve 9. dubna v Duisburgu přepadl náhodně vybraného 35letého muže, kterého ubodal 28 ranami nožem. O necelý týden později pak ve sprchách a šatnách fitness centra pobodal další čtyři lidi, kteří se ze zranění dosud plně nezotavili.

Útočník z posilovny v Duisburgu je podezřelý také z o pár dní starší vraždy

Dopaden byl koncem dubna poté, co jej na videozáznamech poznali příbuzní. Podle soudu předpokládal, že ho dříve či později zastřelí policie a stane se „mučedníkem“. Během vyšetřování podle státního zastupitelství neprojevil lítost ani soucit a vykazoval připravenost páchat další útoky.

„Obžalovaný prezentoval své teroristické přesvědčení s mírou upřímnosti, která je pro senát neobvyklá,“ uvedl předseda soudního senátu Jan van Lessen. „Je přesvědčen, že v militantní ideologii džihádismu rozpoznal pravé náboženství,“ dodal k odsouzenému, který v soudní síni pozdravil přítomné zdviženým ukazováčkem, což je oblíbený pozdrav bojovníků Islámského státu.

Muž se do Německa dostal po takzvané balkánské migrační trase v roce 2015 s cílem vyhnout se vojenské službě v syrské armádě. O azyl požádal v roce 2016. Dostal byt v Duisburgu, kde žil převážně ze sociálních dávek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video