Ruský prezident Vladimir Putin mluví při návštěvě Finska na tiskové konferenci v Helsinkách. (21. srpna 2019) | foto: AP

Nejdřív testy, pak rakety po Evropě. Putin varoval před úmysly USA

  • 152
Ruský prezident Vladimir Putin ve středu obvinil Spojené státy, že by mohly rozmístit v Rumunsku a později i v Polsku nové pozemní rakety s plochou dráhou letu. Reagoval tím na nedělní test americké rakety s doletem přes 500 kilometrů, která byla ještě před třemi týdny podle rusko-americké smlouvy zakázaná. Smlouva zanikla 2. srpna.

Putin při návštěvě Finska prohlásil, že Rusko bude vyvíjet nové rakety středního a krátkého doletu, ale nerozmístí je dřív, než tak učiní Spojené státy.

Pentagon podle amerických médií uvažuje o tom, že by donedávna zakázané rakety rozmístil hlavně na asijském kontinentu, kde by mohly čelit rostoucí vojenské moci Číny.

Spojené státy provedly test rakety. První po vypovězení smlouvy s Ruskem

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987 zakazovala Spojeným státům a Rusku zařazovat do výzbroje pozemní rakety s doletem od 500 do 5 500 kilometrů. Oba státy se v poslední době obviňovaly z jejího porušování. Vzájemné výtky vedly k tomu, že Washington a později i Moskva od smlouvy INF odstoupily.

V Rumunsku a Polsku mohou být rozmístěny už existující americké rakety Tomahawk, „stačí jen vyměnit software“, řekl Putin. Moskva je podle ruského vůdce připravena o raketách jednat s USA i Evropou, ale v případě rozmístění amerických raket podnikne zrcadlová odvetná opatření.

Ruský prezident se v besedě s novináři dotkl i nedávné havárie na severu Ruska, kde při testu rakety zřejmě explodovalo jaderné zařízení zajišťující její pohon.

Putin potvrdil, že to byla zkouška „zbrojního systému“, a dodal, že vzhledem k vojenskému charakteru incidentu záležitost podléhá utajení. Zvýšení radiace podle něj nezaznamenaly ruské ani americké monitorovací stanice. Při výbuchu zahynulo sedm lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video