Mirek Topolánek při setkání Vladimirem Putinem (10.1.2009)

Mirek Topolánek při setkání Vladimirem Putinem (10.1.2009) | foto: Reuters

Putin přijede na Topolánkovo pozvání do Prahy

  • 180
Předseda ruské vlády Vladimir Putin přijal pozvání k návštěvě Prahy od českého premiéra Mirka Topolánka. Státníci se na tom domluvili při dnešním telefonátu, potvrdil iDNES.cz mluvčí českého předsednictví EU Jiří František Potužník. Termín Putinova příjezdu ještě není jasný.

Jako první o Putinově plánované návštěvě České republiky informovala ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na Putinův tiskový odbor.

"Ano, je to tak," potvrdil poté iDNES.cz Potužník. "Během toho dnešního telefonátu premiér kromě poděkování, že plyn už teče, vyslovil i pozvání do Česka. A premiér Putin ho přijal."

Zatím není jasné, kdy ruský předseda vlády do Česka přijede. "Teď je to na protokolech, ten termín se bude upřesňovat," řekl Potužník.

Dodal ale, že k návštěvě určitě dojde před červnem letošního roku, kdy se koná summit Evropské unie a Ruska. Po červnu také končí české předsednictví EU.

Topolánek se s Putinem naposledy setkal 10. ledna v Moskvě, když s ním jednal o obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. - čtěte Nevrátím se, dokud nepoteče plyn, řekl Topolánek Putinovi

Plynová krize vypukla poté, co Moskva na Nový rok zastavila Kyjevu dodávky plynu, protože se s Ukrajinci nedohodla na ceně. O sedm dní později ustaly i dodávky pro Evropu, řada zemí se tak ocitla v kritické situaci.

Na obnovení dodávek se o uplynulém víkendu dohodl Putin s ukrajinskou kolegyní Tymošenkovou. Plyn pustilo Rusko do Evropy v úterý. - čtěte Česko už čerpá plné dodávky ruského plynu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video