Ruský prezident Vladimir Putin | foto: Reuters

Podnikatel dostal od Rusů půjčku, z vděčnosti postavil Putinovi sochu

  • 27
Podnikatel z Kyrgyzstánu nechal před svým lyžařským střediskem postavit 2,5 metru vysokou sochu ruského prezidenta Vladimira Putina. Objednal si ji poté, co obdržel od rozvojového fondu financovaného Ruskem půjčku ve výši v přepočtu téměř 27 milionů korun.

Pomník ztvárňuje ruského vůdce v obleku, jak shlíží na pustou krajinu horských údolí a zasněžených štítů, nalézající se asi 30 kilometrů jižně od hlavního města Biškeku. Ze snímků je zřejmé, že bronzový Putin postává poblíž veřejných toalet.

Ředitel střediska Akbar Rozjev uvedl, že se s žádostí o půjčku nejprve obrátil na kyrgyzské banky, ale jejich podmínky se mu nelíbily, zatímco rusko-kyrgyzský rozvojový fond, působící od roku 2014, mu poskytl půjčku se čtyřprocentním úrokem.

„Nevěděl jsem, jak vyjádřit svou vděčnost,“ řekl podnikatel a dodal, že Putina vnímal jako vzor. „Díky jeho půjčce máme nyní mnohem lepší středisko. Co jiného můžu říct? Putin je muž s velkým M,“ dodal.

Fond, který podpořil Rozjeva, se sám prezentuje jako mechanismus pro zapojení postsovětského Kyrgyzstánu do Euroasijské hospodářské unie, což je integrační uskupení postsovětských států v čele s Ruskem.

Putin není z ruských a sovětských vůdců jediný, kdo má v lyžařském středisku sochu. Je tu například i socha vůdce sovětských bolševiků Vladimír Iljič Lenin. S nejnovějším přírůstkem si tu turisté podle Rozjeva rádi pořizují fotografie a „selfíčka“.

Kyrgyzstán

Kyrgyzstán

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V srbské vesnici staví kostel, který chtějí pojmenovat po Vladimiru Putinovi (1/2019):

15. ledna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video