Ruský prezident Vladimir Putin (17. června 2022)

Ruský prezident Vladimir Putin (17. června 2022) | foto: AP

Putin zkrátil Ukrajincům cestu k ruskému občanství. Nemusí dokládat pobyt

  • 60
Pro Ukrajince je od pondělí snazší stát se ruskými občany. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který jim získání ruského občanství usnadňuje. S odvoláním na vládní webové stránky o tom informovala agentura TASS. Možnost zjednodušeného postupu při podání žádosti měli dosud jen obyvatelé samozvaných separatistických proruských útvarů na východě Ukrajiny, později i okupovaných území na jihu země.

Ukrajinci podle nového dekretu mohou požádat o ruské občanství, aniž by splnili řadu podmínek, které Rusko vyžaduje od jiných zájemců. Nemusí tak doložit předchozí pětiletý pobyt v Rusku ani úspěšné složení testu z ruského jazyka.

Zjednodušený postup při podání žádosti o ruské občanství měli dříve povolený pouze obyvatelé separatistických útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu z 24. února obsadilo i území na jihu sousední země, zejména v Chersonské a Záporožské oblasti. I obyvatelé těchto okupovaných území dostali možnost zjednodušeně zažádat o ruské občanství, kterou nyní mají už všichni obyvatelé napadené země.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video