Ptačí chřipka kosí tygry v thajské zoo

  • 2
Ptačí chřipka zabila v zoologické zahradě ve východním Thajsku třiadvacet tygrů. Další desítky zvířat jsou nemocné. Šelmy se nakazily ze syrového kuřecího masa, které dostávaly žrát. Epidemii ptačí chřipky už letos v jihovýchodní Asii podlehlo také jednatřicet lidí.

První zvířata uhynula v tygří zoo vzdálené asi 80 kilometrů východně od metropole Bangkoku v pátek.

Během čtyř dnů pošlo třiadvacet ze čtyř set tygrů v zoo a na třicet dalších se nakazilo. Původní podezření, že tygři onemocněli ptačí chřipkou, vláda po sérii vyšetření v úterý potvrdila. Zoologickou zahradu nechala zavřít.

Tygři se nakazili ze syrového masa kuřat, oznámil novinářům Yukol Limlamthong z thajského ministerstva zemědělství.

Letos už v thajské zoo zahynul stejným způsobem leopard obláčkový. Vědcům se později podařilo prokázat, že se kočkovité šelmy mohou nakazit virem ptačí chřipky. To znamená, že tuto chorobu mohou šířit i domácí kočky.

Nové zjištění posílilo obavy, že by se virus mohl objevit třeba u prasat, která jsou schopná hostit jeho lidskou formu. Pokud by zmutoval, hrozila by podle některých názorů pandemie podobná té, které po 1. světové válce podlehlo 20 milionů lidí.

V Thajsku letos ptačí chřipce podlehlo jedenáct lidí, ve Vietnamu dalších deset. Od počátku roku zdecimovala choroba v obou zemích přes sto milionů kuřat a drůbeže.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video