První cigareta je návyková kvůli slasti

  • 6
Jediná cigareta, a člověk může získat návyk na nikotin, což vede k rakovině a smrti. Vědci z Chicagské univerzity zjistili, proč je právě první "cigáro" v životě tak nebezpečné. Nikotin totiž "vypíná" činnost neuronů, které mají za úkol neutralizovat hladinu dopaminu. Tato látka vyvolává dlouhodobý pocit slasti v příslušném mozkovém centru.

Vědci již dlouho vědí, že cigareta i další slastné činnosti rychle "zapnou" část mozku, která produkuje dopamin, vyvolávající libé pocity. Ve většině případů dopaminová rozkoš rychle vyprchá.

Donedávna však nikdo nevěděl, proč právě nikotin udržuje hladinu slasti vysoko, a tím vyvolává návyk.

Daniel S.McGehee a jeho kolegové z univerzity v Chicagu jako první zjistili, že nikotin také působí na skupinu regulačních buněk, jejichž úkolem je zastavit dopaminové třeštění v mozkovém centru.

Nikotin tyto buňky vyřadí z provozu a mozkové centrum slasti proto pracuje ještě dlouho poté, co by už dávné mělo být "vypnuto".

Výsledkem je až hodinu trvající pocit spokojenosti, který si mozek uloží do informační banky jako něco, co si přeje zopakovat.

Na mozku krys McGehee, který s kolegy zveřejnil své objevy v časopise Neuron, ukázal, jak se nikotin takto postupně zmocňuje centra slasti.

Praktickým výsledkem mohou být léky, které pomohou kuřákům zbavit se zlozvyku. Mozkové centrum slasti je podle vědců určeno především k tomu, aby lidem ukazovalo, která činnost je žádoucí pro přežití.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video