Protičínská demonstrace na Thai-wanu

Protičínská demonstrace na Thai-wanu | foto: Reuters

Protičínští demonstranti na Tchaj-wanu zranili přes sto policistů

  • 7
Celkem sto čtyřicet devět policistů bylo zraněno na Tchaj-wanu při násilných protičínských protestech, které tento týden provázely pětidenní návštěvu šéfa čínského Úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Čchena Jün-lina na tomto ostrově. Oznámila to dnes tchajwanská policie, kterou cituje agentura Reuters.

Při střetech s policií bylo zraněno také asi sto demonstrantů a 18 osob považovaných za organizátory protestů policie zadržela. Tchajwanští demonstranti, kteří se obávají politiky sbližování s pevninskou Čínou, již prosazuje od svého květnového nástupu do úřadu tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou, pořádali řadu protestů od úterý do pátku, kdy Čchen na ostrově pobýval.

V některých případech jejich akce přerůstaly v násilí a protestující na pořádkové policisty házeli výkaly, vejce i zápalné lahve. "Policisté utrpěli řezné rány, byli kopáni či natlačeni na zeď," uvedla v prohlášení národní policie.

Čchen je nejvyšším čínským představitelem, jenž navštívil Tchaj-wan od oddělení tohoto ostrova od pevninské Číny v roce 1949 a Tchaj-wan po dobu Čchenovy návštěvy uvedl do pohotovosti na 7000 policistů.

Tchaj-wan se od Číny oddělil po občanské válce v roce 1949. Peking jeho nezávislost neuznává a nadále ho považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Pevninská Čína brání Tchaj-wanu ve vstupu do mezinárodních organizací jako OSN a pohrozila dokonce, že ostrov vojensky dobude a obsadí, pokud by tchajwanská vláda chtěla formálně vyhlásit úplnou nezávislost.

Naopak Tchaj-wan se považuje za poslední území legální Čankajškovy demokratické vlády, kterou čínští komunističtí povstalci v občanské válce vyhnali z pevniny.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video