V Nice se sešly tisíce nespokojených lidí.

V Nice se sešly tisíce nespokojených lidí. | foto: AP

Proti summitu G20 ve Francii protestovaly tisíce antiglobalistů

  • 14
Tisíce lidí pochodovaly ulicemi jihofrancouzského města Nice. Požadovali větší sociální spravedlnost a lepší přerozdělování bohatství ve světě. Pochod antiglobalistů doprovázený zpřísněnými bezpečnostními opatřeními se uskutečnil dva dny před summitem G20, který proběhne v nedalekém Cannes.

Podle organizátorů se protestního pochodu v severovýchodních částech města zúčastnilo 10 000 až 12 000 lidí. "Výsledek předčil naše očekávání," prohlásil mluvčí organizačního týmu Franck Gaye. Podle policie se sešlo mnohem méně lidí, kolem 5 400 osob.

Lidé nesli transparenty s nápisy jako "Jich je dvacet, nás jsou miliardy", "Změnit systém, ne Zemi" či "Národy povstávají proti světu financí".

Žádné násilí hlášeno nebylo. Před demonstrací policie zatkla tři Španěly a dva Belgičany, kteří měli u sebe věci, kterými se prý stali podezřelými z přípravy násilí na okraj pochodu. Po demonstraci byli propuštěni.

Pochodu, který úřady povolily, se zúčastnili i lidé z Mexika, Británie a dalších zemí. Jeho účastníci se vydali po stanovené trase daleko od centra.

Na pořádek dohlíželo 2 000 policistů. S cílem zabránit případnému vandalismu na okraj demonstrace vytvořili také organizátoři protestu pořádkovou službu o 100 mužích.

V Nice se v době jednání G20 v Cannes uskuteční "summit národů" s konferencemi, projevy a koncerty v jedné pronajaté obecní budově. "Být tady je důležité. Je to příležitost, aby byl slyšet náš hlas. Je možné uvažovat jinak, než jak uvažují na G20. Je třeba, aby nás bylo hodně, aby se o Nice mluvilo tak hodně jako o Cannes," řekl François Friether z antiglobalizačního sdružení Attac.

"Šéfové států a vlád dvacítky zemí rozhodují o osudu sedmi miliard lidských bytostí a vnucují úsporné plány národům," vysvětlil svou nespokojenost Franck Gaye.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video