Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Rusku „zprivatizovali“ vojenský pozemek i se sklady chemických zbraní

  • 22
Až deset let vězení hrozí zatím neznámým pachatelům, kteří prodali soukromníkům vojenský pozemek na Uralu. Skandál v ruských ozbrojených silách vyvolal fakt, že na pozemku jsou dva přísně tajné sklady chemických zbraní. Ty se dostaly až do zástavy banky v Kazachstánu.

Téměř stohektarový pozemek se nachází nedaleko Belojarské jaderné elektrárny u Jekatěrinburgu a je na něm jedenáct objektů zařazených do režimu vysokého utajení. Jak píše server Ural-Vedomosti, původně patřil ruskému ministerstvu obrany, vedení rezortu ho ale smluvně svěřilo do péče Uralské vysoké školy právní při ministerstvu vnitra

Prostřednictvím zatím blíže neprozkoumaného řetězce nezákonných obchodních machinací se nakonec pozemek i se sklady chemické munice dostal do rukou soukromníků. Vyšetřování ukázalo, že pachatelé ho obratem ruky předali jako zástavu jedné bance v Kazachstánu.

Soud vrátil pozemek do vlastnictví Ruska

"Fakt, že objekty této kategorie disponuje jako zástavou instituce cizího státu, je přímým ohrožením bezpečnosti Ruské federace," uvedla inspekce ruského ministerstva obrany.

Soud majetek vrátil do vlastnictví Ruska a zatím neznámého pachatele obvinil z porušení zájmů státu se zvláště závažnými následky. Podle ruského trestního zákoníku je za takový čin sazba až deseti let vězení.

Ruské zásoby chemických zbraní považují experti za mimořádně objemné, i když Moskva se jich v souladu s mezinárodními závazky postupně zbavuje. Podle oficiálních údajů v okamžiku rozpadu SSSR před dvaceti lety bylo v ruských vojenských skladech 40 tisíc tun bojových a otravných látek. Zhruba dvě třetiny z nich už Rusko zlikvidovalo.

Jekatěrinburg

Jekatěrinburg

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video