Raketoplán Atlantis v Kennedyho centru

Raketoplán Atlantis v Kennedyho centru | foto: Rick Fowler, Reuters

Problémy s energií zdržely Atlantis na Zemi

  • 2
Americká vesmírná agentura odložila o dalších 24 hodin let raketoplánu Atlantis. Plánovaný start se ve čtvrtek neuskuteční kvůli problémům s čerpáním paliva, které přetrvávají od středy. Nový start byl stanoven na pátek 17:40 SELČ.

INFOGRAFIKA:
Kennedyho vesmírné středisko

Pokud se podaří vyřešit technické problémy, nemělo by Atlantisu již nic stát v cestě před letem do vesmíru. Meteorologové na tento den předpovídají jen třicetiprocentní šanci, že bude špatné počasí, které by mu nedovolilo vzlétnout.

"Stále věřím a jsem přesvědčen, že je šance odstartovat v pátek ráno (místního času)," prohlásil manažer programu letů Wayne Hale. "Potřebujeme však znát uspokojivé odpovědi na některé technické otázky," uvedl.

Původně měl být Atlantis vypuštěn do kosmu už 27. srpna; tehdy však start znemožnilo nepříznivé počasí, které v oblasti Floridy panovalo. - více zde

Další možnost se nabízela ve středu 6. září, kdy ale selhal jeden ze tří palivových článků, které dodávají elektřinu. Před startem je třeba, aby pracovaly všechny tři. - více zde

Pokud by Atlantis nevzlétl ani v pátek, bude muset NASA jeho start odložit minimálně na konec října, kdy budou opět příhodné podmínky pro let k ISS.

Atlantis veze na ISS energii
Raketoplán, na jehož palubě bude šest členů posádky, má na oběžnou dráhu dopravit část zařízení, které by mělo v budoucnu dodávat energii vědecké laboratoři ISS, dvěma obytným místnostem i dalším systémům.

Předmět váží přes 15 tun a k jeho připevnění a přípravě pro uvedení do provozu bude během mise zapotřebí tří výstupů do kosmu.

Práce na stanici byly přerušeny po katastrofě raketoplánu Columbia, který se rozlomil v únoru 2003 při sestupu do atmosféry. - více zde

Do roku 2010, kdy je naplánováno dokončení stanice, chce NASA provést ještě nejméně patnáct letů raketoplánů k ISS.

Vedle Atlantisu má americká agentura k dispozici ještě raketoplán Discovery, který vyletěl dvakrát do kosmu v letech 2005 a 2006, aby prověřil bezpečnostní opatření, k nimž NASA přistoupila v reakci na havárii Columbie. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video