Sarkozy mluvil o Lisabonské smlouvě i o životním prostředí.

Sarkozy mluvil o Lisabonské smlouvě i o životním prostředí. | foto: Reuters

Problém s Lisabonem je třeba nechat v Irsku, vzkázal Sarkozy Čechům

  • 25
Problém s Lisabonskou smlouvou je po irském odmítnutí zapotřebí "omezit na Irsko", řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy v rozhovoru, který poskytl k příležitosti začátku francouzského předsednictví EU. "Myslím zvlášť na naše české přátele," nenechal nikoho na pochybách, kam jeho slova míří.

Prezident znovu upozornil, že nebude-li smlouva přijata (což předpokládá její schválení ve všech členských zemích), nebude možné další rozšíření Unie, protože smlouva z Nice, ke které by se Unie v tom případě musila vrátit, je jen pro 27 členských zemí. Mezi stoupence dalšího rozšíření, v této chvíli zvlášť o Chorvatsko, patří i Česká republika.

Pokud jde o Irsko, vyhnul se Sarkozy přímé odpovědi na otázku, zda mají Irové o Lisabonské smlouvě hlasovat znovu, s poukazem na to, že není vhodné na ně vyvíjet nátlak.

Podle Sarkozyho je také potřeba hluboce změnit způsob budování Unie, protože ten nynější budí u jejích lidí znepokojení. Nynější nálady, kdy se lidé začínají ptát, zda by nakonec nebylo lepší rozhodovat na národní úrovni, označil za krok zpět, který nutí k zamyšlení, a prohlásil, že chce v tomto ohledu vyvolat během francouzského předsednictví v Unii "zdravý šok".

Za možná nejobtížnější úkol francouzského předsednictví, které začíná zítřejším dnem, kdy Francie přebírá štafetu od Slovinska, považuje Sarkozy prosazení balíku opatření z oblasti životního prostředí a energetiky, která je jednou z francouzských priorit.

Problém bude podle něho s některými východními zeměmi Unie, které chtějí nejdříve dohnat zpoždění v rozvoji a nechtějí, aby je v tom brzdily ohledy na životní prostředí. Bude zapotřebí hodně diplomacie, prohlásil prezident. Potvrdil, že Francie bude dál rozvíjet jadernou energetiku, aby byla méně závislá na ropě.

Evropská centrální banka si musí položit také otázku rozvoje (členských zemí EU), nejen inflace v nich, řekl k politice ECB, která sází na silné euro. Zároveň ale znovu řekl, že je potřeba zachovat nezávislost banky.

Řekl dále, že v rámci jednání Světové obchodní organizace nepřijme dohodu, která by pro Evropu znamenala omezení zemědělské výroby a ztrátu 100 tisíc pracovních míst v zemědělství, zvlášť když další velcí účastníci jednání nechtějí udělat žádné ústupky. "Chci reciprocitu," prohlásil.

Jedním ze Sarkozyho témat byla i jeho účast na zahájení olympijských her v Číně. Chce však své rozhodnutí oznámit až začátkem příštího týdne. Vezme prý v úvahu vývoj jednání mezi čínskými úřady a zmocněnci tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video