Příplata požádal o odklad nástupu do vězení

  • 15
Český podnikatel František Příplata požádal v Rumunsku o odklad nástupu k výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Minulý týden ho místní nejvyšší soud odsoudil k osmiletému vězení za podněcování k vraždě odborového předáka v roce 2000. Příplata prý potřebuje jít na operaci oka.

"Mám vážné zdravotní problémy již delší dobu. Potřebuji jít na operaci oka, a proto jsem požádal o odklad nástupu k výkonu trestu," řekl ČTK Příplata, který se nyní nachází ve svém bytě ve městě Oradea u maďarských hranic.

Poznamenal, že ho rumunské úřady zatím neinformovaly, kdy a kam má nastoupit do vězení.

Příplata vysvětlil, že problémy s okem chtěl již dříve řešit operací v České republice, kde je pojištěn a kde by tudíž měl zákrok zdarma. Rumunské orgány mu ale vycestování do ČR nepovolily.

"V nynější situaci mi už nezbývá nic jiného, než jít na tu operaci tady a zaplatit si ji. Měl bych jet na kliniku do Bukurešti. Musím ale vyčkat rozhodnutí úřadů," dodal podnikatel.

Uvedl, že jeho právníci již pracují na žádosti o milost, s níž se obrátí na rumunského prezidenta zřejmě ve středu. Podle jeho slov má Traian Basescu v podstatě stejné možnosti k udělení milosti, jako je tomu v případě českého prezidenta.

Příplata nadále tvrdí, že je nevinný a že byl odsouzen bez důkazů; verdikt nejvyššího rumunského soudu proto považuje za zklamání. - více zde

Případ českého podnikatele se táhne od podzimu 2000, kdy byl Příplata obžalován, že se v září téhož roku podílel na vraždě rumunského odborového funkcionáře Virgila Sahleana.

Rumunský odborář usiloval o zrušení kupní smlouvy, podle níž získaly většinový podíl ve válcovnách trub Tepro v Jasech české Železárny Veselí v čele s podnikatelem Zdeňkem Zemkem. Smlouvu podepsal Příplata.

Zaměstnanci firmy Tepro tvrdí, že si vraždu objednali čeští majitelé, neboť odborový předák smlouvu odmítal jako nevýhodnou. Případ svého času vyvolal v Rumunsku velké emoce a vlnu protičeských nálad. - více zde

Český podnikatel František Příplata před rumunským soudem na archivním snímku ze 7. května 2004. (2. června 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video