Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří s novináři po setkání s...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří s novináři po setkání s výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Kristalinou Georgievovou v sídle MMF ve Washingtonu. (12. prosince 2023) | foto: Reuters

Zelenskyj bojuje proti korupci. Zveřejnil své příjmy, které odhalují dopady invaze

  • 53
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli zveřejnil příjmy, které on a jeho rodina měli v uplynulých letech. Prezident tak učinil v rámci snahy snížit korupci na Ukrajině a k obdobnému činu vyzval také další ukrajinské představitele.

Ze zveřejněných dat přitom plyne, že mezi lety 2021 a 2022 Zelenského příjmy výrazně klesly. Rusko na Ukrajinu zaútočilo na konci února 2022, od té doby se napadená země brání.

Příjmy Zelenského a jeho rodiny od roku 2020 klesají, vyplývá z údajů zveřejněných na webu prezidentské kanceláře. V roce 2020 činily celkové příjmy zhruba 12 milionů hřiven (7,2 milionu korun) a o rok později 11 milionů hřiven (6.6 milionu korun), z nichž podstatnou část tvořil výnos z prodeje ukrajinských státních dluhopisů.

V roce 2022, kdy na Ukrajině začala ruská invaze, příjmy prezidenta jeho rodiny klesly na 3,7 milionu hřiven (2,2 milionu korun). Pokles byl podle prezidentské kanceláře způsobený vypovězením některých nájemních smluv kvůli začátku války.

Zelenskyj vyzval také další ukrajinské představitele a politiky, aby zveřejnili své příjmy v rámci snahy snížit korupci v zemi. Kyjev se pokouší potlačit korupci ve snaze urychlit vstup do Evropské unie a NATO.

Okoralý chléb a konzervy. Život v krytu proměnil Zelenského v chodící mrtvolu

Představitelé obou bloků požadují po Ukrajině rozsáhlé protikorupční reformy. Podobné požadavky mají i Mezinárodní měnový fond a západní spojenci, kteří poskytují Ukrajině finanční pomoc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video