Ve slovenském Prešově začala demolice dvanáctipatrového paneláku, ve kterém...

Ve slovenském Prešově začala demolice dvanáctipatrového paneláku, ve kterém došlo k explozi zemního plynu. Největší tragédie svého druhu v novodobé historii Slovenska stála život osm lidí. (16. prosince 2019) | foto: AP

Už není co zachraňovat. Krizový štáb rozhodl zbourat prešovský panelák

  • 78
Dvanáctipatrový bytový dům v Prešově na východním Slovensku, který nedávno vážně poškodil výbuch plynu a následný požár, bude zbourán celý. Rozhodl o tom v úterý krizový štáb, řekl novinářům statik Jozef Polák.

Město v úvodní fázi počítalo se zbouráním čtyř až pěti horních podlaží budovy, které exploze a oheň nejvíce poškodily. „Došlo k dalším propadům stropů. Volali jsme krizový štáb a rozhodli, že už není co zachraňovat,“ řekl Polák.

„Byli jsme svědkem rozebírání budovy. Když z jedné strany stroj bere části objektu, tak z úplně jiných částí se sype suť. Poškozené byly i nižší patra. Už víme, že celá bytovka musí jít pryč. Dali jsme udělat i geometrický plán a bylo zjištěno, že došlo k posunu celé bytovky, je nestabilní. Není možné zachovat ani jedno patro,“ řekla podle deníku Sme primátorka města Andrea Turčanová.

Havárie si podle hasičů vyžádala osm lidských životů, z toho jedna žena je ale stále nezvěstná. Její ostatky se patrně nacházejí v poničené budově, nenašel je ovšem ani policejní dron. Kvůli narušené statice se do horních pater domu po explozi nedostali ani záchranáři.

Krátce po zmíněné největší tragédii svého druhu v novodobé historii Slovenska vlastníci bytů v poškozené budově souhlasili s tím, aby v případě potřeby byl rozebrán celý dům. Samospráva jim slíbila odškodnění z veřejné sbírky, dále náhradní byty či příspěvky na nájemné.

Panelový dům rozebírá demoliční bagr o hmotnosti 214 tun z Česka, který je vybaven teleskopickým ramenem a hydraulickými nůžkami. Do dnešního odpoledne byla rozebrána značná část domu. Během prací se z bezpečnostních důvodů nemohli ve svých bytech zdržovat obyvatelé okolních paneláků.

Česká firma Cannoneer group, která začala panelák rozebírat v pondělí s pomocí speciální techniky, chce podle listu Korzár demoliční práce ukončit již ve středu. Firma samotnou demolici vykoná za symbolické jedno euro.

Demolice paneláku smrti začala 16. prosince:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video