Přes 50 tisíc Pákistánců demonstruje proti prezidentovi

  • 1
Desítky tisíc lidí se shromáždily v pákistánském Abbotábádu na demonstraci proti prezidentovu rozhodnutí odvolat předsedu nejvyššího soudu Iftikhara Čaudhrího. Dav, který se stále rozrůstá, skanduje hesla proti hlavě státu Parvízu Mušarafovi.

Čaudrí má později odpoledne před protestujícími promluvit. Podle jeho stoupenců by se mohlo v Abbotábádu sejít až sto tisíc lidí. V Pákistánu přitom už dva měsíce platí zákaz shromažďování více než pěti osob.

V uplynulých dnech vysílaly pákistánské televizní stanice živé přenosy z Čaudhrího shromáždění. Dnes je situace jiná - většina stanic jen informovala o jeho přesunu z Islámábádu do Abbotábádu a odvysílala staré záznamy.

Vláda vyzvala zpravodajské stanice, aby zmírnily množství informací na toto téma, což je další z varovných signálů v zemi pyšnící se politikou maximální nezávislosti sdělovacích prostředků.

Tisíce lidí se v posledních týdnech zapojily po celé zemi do protestů proti prezidentu Mušarafovi poté, co 9. května Čaudhrího sesadil z funkce.

Čaudhrího sesazení vzápětí vedlo v Karáčí k nepokojům mezi jeho stoupenci a odpůrci, při nichž byly zabity čtyři desítky lidí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video