Premiér Koizumi hovoří s kosmonautem Nogučim

Premiér Koizumi hovoří s kosmonautem Nogučim - Japonský premiér Koizumi hovoří s kosmonautem Nogučim. (4. srpna 2005) | foto: Tošifumi Kitamura, Reuters

Premiér volal do vesmíru, ptal se na nudle

  • 2
Japonský premiér Džuničiró Koizumi volal do kosmu. Prostřednictvím videokonference si povídal s kosmonautem Sojčim Nogučim, který momentálně pobývá na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Japonský člen posádky raketoplánu Discovery si s premiérem povídal o nudlích.

INFOGRAFIKA:  
Raketoplán Discovery
Kennedyho vesmírné středisko
ČTĚTE TAKÉ:     
První mise Discovery v roce 1984

Koizumiho zajímal nudlový pokrm, který vyvinuli Japonci speciálně pro konzumaci v kosmu. "Pane Noguči, zkoušel jsem vesmírné nudle, ale jak chutnaly ve vesmíru? Byly dobré?" vyzvídal od astronauta politik.

Nudle v rosolovité polévce společně vyvinuli potravinářská firma Nissin a japonská vesmírná agentura. Více o vesmírném jídelníčku najdete zde.

"Vesmírné nudle byly jednou z věcí, na které jsem se obzvláště těšil. Chutí se překvapivě blížily úžasným nudlím na Zemi," odpověděl z kosmu Noguči na premiérův dotaz. Videokonference s kosmonauty se zúčastnilo i sedm japonských školáků.

Koizumi také složil kompliment velitelce Discovery Eileen Collinsové. Řekl, že se na ni dívá každý den v televizi a že na něj udělala ohromný dojem. Předseda japonské vlády na velitelce raketoplánu ocenil zejména schopnosti, odvahu, trpělivost a smysl pro povinnost. "Nejste jen vesmírná žena, jste superžena," řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video