Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předpověď vědeckých průlomů roku 2000

  15:07
- Na přelomu každého roku sledují vědečtí komentátoři s obzvláštním zájmem jeden z nejlepších vědeckých časopisů na světě, americký Science. Jeho redaktoři totiž pravidelně nabízejí svoji předpověď toho, které vědecké obory se v dalším roce dostanou na první stránky novin. Co předpověděli pro rok 2000?
Ze šesti vytipovaných oblastí se ne náhodou polovina dotýká medicínského výzkumu a vůbec zdravotnictví. Jeden tip si všímá výzkumu vesmíru, jeden životního prostředí a jeden vývoje malinkých počítačů.

Odhalení mechanismu Alzheimerovy choroby
Alzheimerova choroba způsobuje postupnou degeneraci mozkových buněk. Nemocnému postupně ubývá duševních sil, ztrácí paměť, schopnost myslet, mluvit, orientovat se v okolí. Choroba vede k úplné demenci a nakonec po pěti až deseti letech ke smrti pacienta. Mezi nejznámější postižené patří i bývalý americký prezident Ronald Reagan. Lékaři už vědí, že nemoc je zakódována v několika genech. Všimli si však také, že se v mozku nemocných objevují ložiska bílkovinné hmoty zvané amyloid. Někteří vědci proto soudí, že právě amyloid vyvolává projevy nemoci. Loni informovali američtí výzkumníci, že se jim podařilo vytvořit očkovací látku, která se ukázala jako účinná u myší. Dokázala zastavit vytváření ložisek amyloidu a v některých případech dokonce snížit rozsah už existujících ložisek, a zastavit tak rozvíjení Alzheimerovy nemoci. Letos se uskuteční první pokusy na lidech. Pokud se teorie o vině amyloidu prokáže i u lidí, mohl by snad během pěti let vzniknout lék proti této strašné chorobě.

Poznávání principů dědičnosti
V principu je to prosté: základní jednotkou dědičné informace je gen, který je uložený spolu s dalšími - v lidské buňce. Každý gen v sobě nese jednu vlastnost, od barvy očí po náchylnost k nemocím, a ta se pak v organismu projeví. V praxi je to však složitější. Některé geny v jednom organismu v poklidu mlčí a nijak se neozvou, v jiném však dříve či později začnou být aktivní. Věda dodnes nemá pro všechny tyto případy vysvětlení; ví však, že startovací mechanismus nemusí být vždy spojený pouze s vlastní DNA (dezoxyribonukleovou kyselinou), z níž jsou geny tvořeny a v níž se při rozmnožování kopírují potomkům. Časopis Science předpovídá, že v letošním roce se vědci více dozvědí o tom, co v organismu činnost genů reguluje. Byl by to podstatný krok k prevenci a léčení mnoha dědičných chorob včetně rakoviny.

Vymýcení dětské obrny
V padesátých letech poškozovala dětská obrna zdraví půl milionu dětí ročně. Po objevení očkovací vakcíny se toto virové onemocnění, které způsobuje poruchy hybnosti, podařilo v rozvinutém světě vymýtit. Stále však přežívá v některých chudých státech jižní Asie a střední Afriky. Světová zdravotnická organizace vyhlásila jako svůj cíl odstranit obrnu ze světa v roce 2000 a redaktoři časopisu Science předpokládají, že se to podaří. Úsilí zdravotníků nedávno napomohly peněžní dary šéfa softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese a zakladatele zpravodajské televizní stanice CNN Teda Turnera. Pokud vše opravdu vyjde, bude to další optimistický důkaz, že člověk je schopen vypořádat se s chorobami, které se třeba ještě dnes zdají nevyléčitelné.

Vývoj nanopočítačů
Předpona nano- sice znamená miliardtinu, ale často se obecně používá pro označení něčeho převelice malého. Vědci už dlouho usilují o to, aby dokázali zmenšit počítačové čipy do nepatrných, jen molekulových rozměrů. To by mělo umožnit dostat počítačovou nanotechniku prakticky do každé skulinky lidského života. Letos se předpokládá, že vývoj v této miniaturizaci dále postoupí a že technici také najdou nové možnosti spojení nepatrných součástek do funkčních obvodů. Právě problémy při spojování součástek o velikosti molekul jsou hlavní brzdou při vývoji nanopočítačů.

Ozdravení řek
Redaktoři časopisu Science připomínají, že v tomto roce se v USA začnou uskutečňovat projekty, které mají odčinit předchozí ekologické škody způsobené odkláněním řek z jejich tras a stavěním přehrad na jejich tocích. Půjde zejména o obnovení vodních přítoků do přírodní rezervace Everglades na Floridě, opětovné umožnění tahu lososů v řece Snake protékající středozápadem USA a navrácení mokřadů do okolí zálivu u San Franciska. Tyto projekty, které si vyžádají investice mnoha miliard dolarů, mají své zanícené zastánce i zapřisáhlé odpůrce, a další vývoj ukáže, kdo z nich byl blíže pravdě. Přestože jde zdánlivě o čistě americkou záležitost, není tomu tak. Vývoj budou se zájmem sledovat i odborníci z mnoha dalších zemí, v nichž člověk zasahuje do přirozených vodních toků. Příkladem může být nejen gigantický projekt čínské přehrady Tři soutěsky, ale koneckonců i české úvahy o tom, že záplavám na Moravě by zabránilo budování nových přehrad.

Rentgenová astronomie
Trojice teleskopů na oběžné dráze kolem Země dodá nové údaje o svém sledování rentgenových paprsků, které přinášejí poznatky o jedněch z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jsou to černé díry, neutronové hvězdy a zbytky supernov. Nové informace už od léta poskytuje americký teleskop Chandra, v prosinci vyslala svůj přístroj do vesmíru Evropská kosmická agentura a japonská mise má brzy následovat. Získaná fakta zřejmě umožní zpřesnit lidské znalosti o dění ve vzdálených částech vesmíru.


Tolik předpověď, která vychází ze zkušeností redaktorů špičkového vědeckého časopisu, nicméně o níž její autoři sami říkají, že je vlastně věštěním z křišťálové koule. V příštích měsících uvidíme, zda se jejich věštba naplní a co lidem přinese.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...