(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Praženy měly silnější ruce než elitní veslařky, zjistili archeologové

  • 226
Ženy v pravěku měly kvůli každodenní těžké práci ruce silnější než dnešní profesionální veslařky. Ukázal to archeologický výzkum, který se zaměřil na sílu ženských kostí z období zhruba od roku 5300 před naším letopočtem od prvního století po Kristu.

„Na kostech pravěkých žen pozorujeme například důsledky intenzivního drcení obilí, což byla v tehdejší době namáhavá, stále se opakující činnost trvající i několik hodin denně,“ řekla spoluautorka výzkumu Alison Macintoshová pro Guardian. Vědci dodávají, že k zesílení kostí pomáhaly i další úkony, jako byla hrnčířská výroba, sklizeň plodů nebo chov hospodářských zvířat.

„Od mladší doby kamenné až do starší doby železné jsou kosti viditelně silnější, než je tomu u dnešních žen. Ruce středověkých žen už jsou bližší současným ženám, pravděpodobně kvůli neustálému pokroku a ulehčení ručních prací,“ řekla Macintoshová.

Autoři studie porovnávali pravěké kosti s končetinami čtyř typů současných žen – běžkyň, veslařek, fotbalistek a žen, které aktivně nesportují. Žádná z kategorií nevyšla ze srovnání s pravěkými ženami vítězně, rozdíl v odolnosti byl v některých případech až třicet procent. Vědci však upozorňují, že v současnosti mohou mít vliv na vlastnosti kostí i některé vedlejší faktory, například hormonální antikoncepce.

Dřívější výzkum kostí dolních končetin u žen nic zvláštního neprokázal. Na rozdíl od končetin mužských – potvrdilo se, že pravěcí muži měli výrazně silnější nohy než dnešní lidé. Všechny tyto závěry mohou podle vědců vést k lepšímu pochopení společenských rolí v pravěkých komunitách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: kost, pravěk, vědec, Výzkum

Video