Potratová loď přišla o pilulky

  • 1424
Katolické Polsko stále provokuje potratová loď. Tamní úřady ovšem aktivně bojují. Polští celníci na plavidle zapečetili potratové pilulky, aby zabránili jejich distribuci. V zemi je umělé přerušení těhotenství zákonem zakázáno. Nizozemská loď Langenort s gynekologickou ordinací na palubě proto vyvolala velký rozruch.

Inspektoři našli na lodi 45 pilulek Mifegynu určených k vyvolání potratu a 180 pilulek Cytotecu, který zvyšuje účinnost prvního, řekla mluvčí celníků Jolana Twardowská. Pilulky jsou složkami známého potratového přípravku RU-486.

Pilulky byly zapečetěny při pondělní inspekci, protože jejich dovoz, distribuce a používání jsou v Polsku zakázány, řekla podle agentury AP Twardowská.

Prokurátor na oznámení celníků, že na lodi jsou zakázané léky, reagoval slovy, že pokud nebudou pilulky distribuovány ženám, nebude to trestný čin.

Nizozemská organizace Ženy na vlnách, která si najala loď, chce podle její mluvčí vzít polské ženy do mezinárodních vod, mimo dosah polského protipotratového zákona, a nabídnout jim rady týkající se antikoncepce a lékařského ošetření. Nechce provádět potraty.

Několik žen se už pokusilo kontaktovat posádku lodi, řekla členka posádky Jeanette Krusemanová bez dalších podrobností.

V Polsku, které má jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v Evropě, lze přistoupit k umělému přerušení těhotenství jen v případě ohrožení zdraví matky, nenapravitelného poškození plodu, incestu či znásilnění.

Lidé, kteří by provedli potrat nebo u něho pomáhali, mohou být potrestáni až třemi roky vězení. Ženy trestány nejsou.

Potratová loď, jak ji nazvala média, kotví ve střežené části přístavu. Z dálky ji sleduje jen skupina aktivistů bojujících proti potratům.

Odpůrci plánovaného rodičovství protestují proti připlutí nizozemské "potratové" lodi Langenort do přístavu Wladyslawowo. (22. června 2003)

Odpůrci plánovaného rodičovství protestují proti připlutí nizozemské "potratové" lodi Langenort do přístavu Wladyslawowo. (22. června 2003)

Mladé ženy z polského přístavního města Wladyslawowo vítají loď nizoozemské nadace Ženy na vlnách, která má na palubě gynekologickou kliniku. Předtím byly potřísněny rudou barvou odpůrci potratů, kteří proti příjezdu lodi k polským břehům protestovali. (22. června 2003)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video