Vlha pestrá. Ilustrační snímek

Vlha pestrá. Ilustrační snímek | foto: Archiv Spring Alive

Posíláte na nás ptáky-špiony, spílají Turci Izraelcům

  • 223
Mrtvý opeřenec s nápisem "Israel" na značkovacím kroužku vyděsil obyvatele vesnice na jihovýchodě Turecka. Okamžitě začali podezřívat blízkovýchodní zemi, že se je snaží pomocí ptáků špehovat.

Vesničanům byly podezřelé hlavně nezvykle velké nozdry uhynulého ptáka, které podle nich mohly ukrývat izraelský mikročip určený pro špionáž. Zavolali proto policii a nechali mrtvolku prozkoumat vládními experty.

Vlha pestrá

Vlha pestrá je v Evropě, západní Asii a severní Africe poměrně běžný stěhovavý pták. U nás se však vyskytuje jen v řídkém počtu, kolísavě zde hnízdí 30 až 80 párů. Je středně velká, jen o něco větší než třeba kos. Díky pestrému zbarvení si ji určitě nespletete.

Ti konstatovali, že na tělíčku uhynulé vlhy pestré nenašli nic zvláštního. Ministerstvo životního prostředí podle BBC obyvatele vsi poblíž města Gaziantep ujistilo, že kroužkování stěhovavých ptáků kvůli zaznamenávání trasy jejich migrace je normální věc a není potřeba se kvůli tomu vzrušovat.

V Turecku se podobně šílené konspirační teorie vyskytují celkem často. Zvlášť populární jsou právě ty o izraelském spiknutí.

Ornitolog Joav Pearlman řekl izraelskému listu Jediot Achronot, že to není poprvé, co Izraelem označený pták způsobil poprask v arabské zemi. Loni v Saúdské Arábii chytili supa s vysílačkou GPS s označením univerzity v Tel Avivu, kterou také považovali za špionážní zařízení izraelských tajných služeb (více zde).

Vztahy mezi Tureckem a Izraelem nejsou v posledních letech dobré. Napětí způsobil útok Izraelců na konvoj lodí vezoucích humanitární pomoc do Pásma Gazy, které Izrael blokuje. Při potyčkách s izraelskou armádou zemřelo devět propalestinských aktivistů tureckého původu.

Turecko tento hořký incident nikdy nestrávilo a premiér Recep Tayyip Erdogan označil konflikt za hodný válečné odvety (více čtěte zde). Turecko loni v září zcela přerušilo obchodní i vojenské vztahy s Izraelem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video