Popocatépetl se opět ozývá

- Mexičtí vulkanologové ve středu zaznamenali pět menších exhalací páry a popele, několik menších otřesů v nitru a zvětšení množství lávy v kráteru sopky Popocatépetl. Ta se nachází na hranicích středomexických států Mexiko, Puebla a Morelos.
Kolem sopky byla zaregistrována i zvýšená mikroseismická aktivita.


Ředitel civilní obrany ve státě Morelos Anselma Sotela uklidňuje, že zvýšená aktivita nemá nic společného s velkými zemětřeseními, která minulý týden postihla oblasti ve středním a jižním Mexiku. Mírné zvýšení aktivity podle jeho slov pro obyvatele v okolí 5452 metrů vysokého vulkánu není nebezpečné.

I pracovníci národního střediska pro předcházení následkům přírodních katastrof se sídlem v hlavním městě (70 kilometrů severozápadně od vulkánu) oznámili, že sopečná aktivita Popocatépetlu je stabilizovaná a z kráteru stoupá pouze nevysoký sloup plynů.

Na východ od hory, která začala po dlouhých desetiletích klidu soptit v prosinci 1994, leží stát Puebla, kde minulý týden zemětřesení o síle 6,7 stupňů Richtera připravilo smrt osmnácti lidem, dalším šestnácti tisícům způsobilo zejména hmotné škody a značně poničilo historické budovy ve městě Puebla, které Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila na seznam kulturního dědictví lidstva.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video