Gayové a lesbičky v Polsku poukazují na to, že jsou kvůli své sexuální orientaci šikanováni a propouštěni z práce. Ilustrační foto | foto: Susana Vera, Reuters

Polští homosexuálové si kvůli pochodu stěžují v Štrasburku

  • 66
Polští homosexuálové si kvůli zákazu svého pochodu Varšavou stěžují u Evropského soudu ve Štrasburku. Červnový průvod gayů a lesbiček polskou metropolí zakázal primátor Lech Kaczyäski, který později vyhrál prezidentské volby a už za týden převezme nejvyšší úřad v zemi.

"Stěžovatelé v návrhu, který byl podán štrasburskému soudu, poukazují na to, že v Polsku je porušována Listina základních práv a svobod. Není zde dodržována svoboda shromažďování, není možné se účinně odvolat proti rozhodnutí úřadů a existuje diskriminace z důvodů sexuální orientace," uvedla Maria Ejchartová z Helsinské nadace práv člověka, která organizátory pochodu zastupuje.

Lech Kaczyäski jako varšavský primátor zakázal, aby 11. června polskou metropolí prošla takzvaná Přehlídka rovnosti.

Její účastníci chtěli pochodem poukázat na diskriminaci sexuálních a jiných menšin a také žen. Přestože varšavská radnice přehlídku ani náhradní shromáždění nepovolila, průvod několika tisíc lidí nakonec městem prošel.

Policie musela sice zasahovat proti skupině pravicových a katolických radikálů, kteří se snažili pochod zastavit, akce se ale nakonec obešla bez incidentů.

Průvody homosexuálů v katolickém Polsku vyvolávají mnoho sporů. Proti se stavějí konzervativní politici a vlivná církev.

Naposledy takovou akci zakázala v listopadu radnice v Poznani. Zdůvodnila to tím, že policie by prý nebyla schopna zajistit bezpečnost účastníků pochodu a obyvatel města.

I přes zákaz úřadů se v centru Poznaně sešlo asi 500 lidí. Pochodu ale zabránili policisté. Účastníci demonstrace si stěžovali na jejich brutalitu.

Polský soud tento týden dospěl k závěru, že radnice neměla právo pochod zakázat. Pokud toto rozhodnutí nabude právní moci, 68 aktivistů obviněných z účasti v nelegálním shromáždění se vyhne postihu.

Gayové a lesbičky v Polsku poukazují na to, že kvůli své sexuální orientaci jsou šikanováni, propouštěni z práce a musejí se potýkat se "špatnými pohledy" ve svém okolí.

"Polsko bývá vnímáno v tomto ohledu jako evropský skanzen. Cestovní kanceláře
varují západní turisty před cestou do země nad Vislou, do země netolerance a homofobie," napsal například nedávno deník Metro.

List popisoval případ Anna Zawadzké, která pracovala jako učitelka. O práci přišla poté, co se veřejně přiznala k tomu, že dává přednost ženám před muži.

"Ze školy nebyla vyhozena. Vedení jí jednoduše neprodloužilo smlouvu," popsal deník příběh ženy, která nyní pracuje ve středisku pomáhajícím homosexuálům.

Podle listu neexistují v Polsku žádné odhady toho, kolik lidí potkal podobný osud.

"Stejně jako není možné říci, kolik lidí bylo kvůli své sexuální orientaci zbito, muselo vydržet ponižování jako třeba plivání pod nohy nebo nepříjemné vzkazy nalezené na svém stole v kanceláři," napsal deník Metro.

"Případy jsou stále častější. Začal hon. Vím o firmě, která minulý měsíc propustila deset lidí. Divné je, že všichni byli homosexuály," tvrdí Szymon Niemiec, aktivista bojující za práva homosexuálů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video