Polský deník odkryl korupční aféru

  • 4
Varšavská prokuratura zahájila vyšetřování jedné z největších korupčních afér v zemi od pádu komunistického režimu v roce 1989. Vyšetřovatelé mají přezkoumat informace vlivného polského deníku Gazeta Wyborcza, kterému údajně filmový producent Lew Rywin nabídl zprostředkování výhodných změn v mediálním zákoně. Podezření vedou až do kanceláře polského premiéra. Ve hře má přitom být úplatek přes 17 milionů dolarů.

Vše začalo letos v létě. Rywin se prý tehdy sešel s předsedkyní představenstva vydavatele Gazety společnosti Agora Wandou Rapaczyäskou a později rovněž se šéfredaktorem listu Adamem Michnikem.

Nabídka byla údajně v obou případech stejná: Agora může výměnou za úplatek 17,5 milionu dolarů počítat s výhodnými změnami v mediálním zákonu, který nyní vydavatelství brání například v expanzi na polský televizní trh. 

Rywin býl prý v celé transakci pouze prostředníkem. Skutečným partnerem Agory v celé transakci měla být neupřesněná "skupina,  která drží v rukou vládu". Podezření míří až do kanceláře polského premiéra Leszka Millera, který ale jakékoli spojení s aférou po jejím  zveřejnění odmítl. Prospěch z požadovaného úplatku za zajištění změn v legislativě však údajně měl mít přímo Svaz demokratiské  levice (SLD), jehož je Miller předsedou.

Proč to Gazeta Wyborcza dosud tajila?
Jak v těchto dnech upozornila mezinárodní organizace Amnesty International, čerstvá aféra není prvním signálem, že v Polsku je možné za úplatek prosadit změny v legislativě. Zdůraznila ale, že nyní jde o velmi závažné podezření z korupce, které zasahuje  nejvyšší státní orgány. 

Na vyjasnění ale čeká nejen případná role politiků v celé záležitosti. V aféře, která otřásla doslova celým Polskem, zůstává zatím  příliš mnoho nezodpovězených otázek. Mimo jiné co vedlo Gazetu k tomu, aby po více než půl roku případ držela "pod pokličkou"

Deník se odvolává na údajné novinářské vyšetřování, které prý v té době vedl. "Je třeba věřit, že Gazeta od léta případ vyšetřovala, i  když výsledky jsou mizerné. Je třeba rovněž věřit, že se list nezúčastnil žádné hry," shrnul v komentáři pochybnosti provázející případ  konkurenční list Rzeczpospolita. 

Varšavská prokuratura podle vyšetřovatele Zygmunta Kapusty již obdržela zápisky předsedkyně představenstva Agory a rovněž  záznam rozhovoru mezi Michnikem a Rywinem, v němž oba probírali podrobnosti transakce. První výslechy se  uskuteční začátkem ledna. 

Polsko je pravidelně terčem kritiky mezinárodních nevládních organizací za údajně velmi silné zamoření veřejného života korupcí. Obzvlášť  náchylné k braní úplatků jsou prý veškeré úřady státní správy a samosprávy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video