Bronislav Geremek

Bronislav Geremek | foto: Reuters

Polský bojovník s komunismem Geremek se zabil při autonehodě

  • 22
Při autonehodě zahynul bývalý polský disident a exministr zahraničí Bronislaw Geremek. Bylo mu 76 let. Spoluzakladatel Solidarity a dlouholetý poradce Lecha Walesy přispěl k pádu komunistického režimu v zemi.

"Okolo 13:20 vjel vůz s profesorem Geremkem neočekávaně do protisměru a čelně se srazil s protijedoucím vozem," řekl serveru Gazeta.pl mluvčí policie Mariuš Sokolowski.

Bronislav Geremek byl na místě mrtvý, další dva lidé byli zraněni. Záchranáři odvezli do nemocnice i řidiče protijedoucího vozu.

K nehodě došlo u Nowego Tomyśla. Geremek jel z Poznaně směrem k západní hranici Polska.

Historik Bronislaw Geremek se v létě 1980 podílel na vzniku nezávislého odborového svazu Solidarita, který výrazně pomohl k porážce komunismu v Polsku. V letech 1983-1987 byl klíčovým poradcem odborového předáka a pozdějšího prezidenta Lecha Walesy.

Byl mnohokrát vězněn. Od října 1997 do června 2000 byl ministrem zahraničních věcí a dovedl zemi společně s Českem a Maďarskem do NATO. V posledních letech působil jako poslanec Evropského parlamentu.

"Jeho smrt není jen ztrátou pro Polsko, je ztrátou pro nás všechny, kteří usilujeme o svobodný a slušný svět," řekl ČTK někdejší český prezident Václav Havel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video