Mengusovské sedlo od Veľkého Hincova plesa, vpravo skalní výčnělek Chlopek.

Mengusovské sedlo od Veľkého Hincova plesa, vpravo skalní výčnělek Chlopek. | foto: Martin Janoška, pro iDNES.cz

Túra v Tatrách skončila smrtí, turista vyrazil na výšlap v teniskách a tričku

  • 29
Na túře na polské straně pohoří Tater zemřel mladý Polák po pádu do až 150 metrů hluboké propasti. Informovala o tom polská rozhlasová stanice RMF FM. Šel na túru spolu s dalším turistou, na cestu vyrazili jen v lehké sportovní obuvi a v tričkách s krátkým rukávem.

Tragická nehoda se udála na Mengusovském sedle, které sahá až do výše 2308 metrů nad mořem a je vhodné pro ty nejodvážnější vysokohorské turisty. Aktuálně se na něm nachází sníh.

„V horách panují naprosto zimní podmínky. To není doba na tenisky a nedostatečné vybavení,“ varoval mluvčí tatranské záchranné služby TOPR Marcin Józefowicz. Druhého turistu museli záchranáři evakuovat do bezpečí vrtulníkem. Tělo jeho mrtvého kamaráda přepravili do nemocnice v Zakopaném.

Stanice připomněla, že o den dříve ve slovenském pohoří Malá Fatra utrpěla smrtelný pád osmatřicetiletá turistka ze Slovenska. Podle Horské záchranné služby (HZS) se žena zřítila z turistické trasy Zbojnický chodník do rokliny.

„Na turistické stezce zůstaly tři malé děti ve věku čtyř, sedmi a osmi let, kterých se později ujali policisté,“ uvedla HZS. Záchranáři se na lanech spustili k ženě, ale na místě se ukázalo, že utrpěla smrtelná zranění.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video