Rozzuřené Polsko. Odpůrci zákazu potratů protestují již pátý den

  • 142
Polští odpůrci zákazu potratů už pátý den protestují proti rozhodnutí ústavního soudu, který v zemi prakticky zakazuje interrupce. Demonstranti dnes blokovali dopravu v několika městech i přesto, že platí zákaz shromažďování více než pěti lidí. Vedení země čelí kritice, že rozhodnutí soudu nemělo padnout v době pandemie.

Ve Varšavě a v dalších městech dnes vyšly do ulic tisíce lidí, kteří zkomplikovali místní dopravu.

„Chci volbu, ne teror,“ hlásal jeden ze sloganů, kterými se dnes vybavili polští odpůrci zpřísnění zákona o interrupci. Na některých místech se jim podle serveru onet.pl podařilo dopravu během špičky dokonce i zastavit. Kromě Varšavy dnes tímto způsobem vyrazili demonstrovat také obyvatelé Krakova, Katovic, Opole, Poznaně, Vratislavi i dalších téměř 150 polských měst.

„V přímořském městě Koszalin na tisíc lidí blokovalo hlavní kruhový objezd tím, že demonstranti neustále přecházeli po přechodech. V Krakově skupina asi 300 aut jela v koloně do centra města a další protestující tam začali blokádu,“ popsala polská agentura PAP.

Odpůrci zákazu interrupcí hned po čtvrtečním verdiktu protestovali mimo jiné před sídlem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Kritici soudního výroku tvrdí, že soud jednal podle přání této strany, což PiS odmítá.

V neděli se část protestujících žen zaměřila na kostely a demonstrovala v nich během bohoslužeb. Kritici totiž katolickou církev viní, že se spojila s vládní stranou, aby změny v potratovém zákonu protlačila.

Přísnější nařízení protesty neukončily

Polská vláda kvůli rostoucímu počtu případů koronaviru v zemi vyzvala protestující, aby demonstrace ukončili. Od soboty v zemi navíc opět platí přísnější opatření. „To, co se děje v posledních dnech je absolutně nepřijatelné. Jsou porušována pravidla pandemie,“ prohlásil v rádiu RMF šéf kanceláře polského předsedy vlády Michal Dworczyk.

Prezident polské lékařské komory Andrzej Matyja v neděli v Radiu Zet kromě samotného rozhodnutí soudu kritizoval také jeho načasování. „Jako lékař jsem naštvaný. Myslím, že nejen já, ale všichni doktoři. Rozhodovat v tak těžkém období pro společnost, jako by nebyly jiné problémy. Nutí lidi k masovým protestům. To je podle mě provokace,“ uvedl.

Podle kritiků čtvrteční rozhodnutí ústavního soudu, jenž shledal jako protiústavní provádění interrupcí z důvodu poškození plodu, povede de facto k úplnému zákazu legálních potratů v Polsku.

Protipotratový zákon, který už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě, dosud povoloval ukončit těhotenství v případě vážného poškození plodu a dále v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky nebo pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu. Pokusům parlamentní cestou zpřísnit polský protipotratový zákon zabránily v nedávných letech masové demonstrace žen.

Čeští opoziční Piráti v reakci na verdikt polského ústavního soudu dnes vyzvali českou vládu, aby umožnila polským ženám podstoupit interrupci v českých zdravotnických zařízeních.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video