Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policie na polsko-běloruských hranicích našla mrtvého Syřana. Napětí trvá

  8:40aktualizováno  10:58
Polští policisté našli u hranic s Běloruskem mrtvého Syřana, příčina smrti není jasná. Polská policie čelí snaze běloruských vojáků vytlačit přes hranice na polskou stranu desítky migrantů, a to zejména ženy a děti, uvedla Varšava. Bělorusko naopak tvrdí, že poslalo zpět do zemí původu na dva tisíce migrantů.

„Včera (v pátek) byla v lese u hranic nedaleko (vesnice) Wólka Terechowska nalezena mrtvola mladého muže syrské národnosti. Vyšetřování provedené na místě nálezu těla neumožnilo jednoznačně určit příčinu smrti,“ uvedla policie na Twitteru.

Podle agentury AP se jedná o devátého mrtvého na polsko-běloruských hranicích během současné migrační krize, agentura AFP píše o 11 mrtvých. 

Turecké úřady v pátek oznámily, že vydaly zákaz prodávat letenky do Běloruska občanům Iráku, Sýrie a Jemenu. Běloruská letecká společnost Belavia dříve uvedla, že pátečním dnem počínaje nebude na žádost Ankary občany těchto zemí přepravovat na palubě svých letadel.

Turecké rozhodnutí přivítala Evropská unie, která pohrozila leteckým společnostem sankcemi za přepravu migrantů. Podle místopředsedy Evropské komise Margaritise Schinase je turecký zákaz výsledkem jednání, která vede Brusel se zeměmi, ze kterých přicházejí uprchlíci do Evropy. Podle Schinase lety do Minsku přeruší i společnost Iraqi Airways.

Rusko vyslalo v pátek své výsadkáře na společné cvičení do Běloruska. Dva z nich zemřeli, kvůli silnému větru jejich padáky selhaly, uvedlo vpodvečer ruské ministerstvo obrany.

Cvičení se konalo u polských hranic, kde u hraničního plotu na běloruské straně živoří tisíce migrantů z krizových oblastí, kteří se touží dostat do Evropské unie. V předchozích dnech nad Běloruskem přelétaly ruské bombardéry jako výraz podpory Moskvy pro nejbližšího spojence.

„Rusko musí upustit od zbytečných provokací a místo toho využít svůj vliv na Lukašenkův režim, aby přestal zneužívat migraci jako způsob nátlaku na některé členské státy EU,“ řekl Deníku N šéf české diplomacie Jakub Kulhánek.

„V oblasti Kuźnice Bialostocké se běloruská armáda neúspěšně snažila silou vytlačit na polskou stranu 35 lidí, většinou žen a dětí,“ sdělil portálu Onet mluvčí policie v Podleském vojvodství Tomasz Krupa.

Běloruské aerolinky přestanou vozit migranty. Další dopravci nařčení odmítají

Dodal, že v pátek ráno se v tom místě nacházela skupina asi 200 lidí, které hlídají běloruští vojáci. V Polsku v příhraničním pásmu platí výjimečný stav, do oblasti nemají přístup humanitární pracovníci ani novináři. Média jsou tak odkázána na informace úřadů o migrační krizi.

Alternativní trasa do Německa

Na internetu se objevují záznamy konverzace migrantů, kteří se dostali do Běloruska. Na jednom z nich, který zveřejnila například běloruská opoziční televize Nexta, je na mapě Evropy vyznačeno, jak se dá dostat do Německa, kam podle všeho velká část běženců míří, a jak se dá vyhnout bělorusko-polské hranici. Tato alternativní trasa vede přes Ukrajinu, Slovensko a Česko, případně ze Slovenska do Rakouska.

Značná část migrantů pochází z iráckého Kurdistánu, tamní úřady usilují o to, aby se k nim mohla dostat humanitární pomoc, píše agentura DPA. Irácké velvyslanectví v Moskvě nabízí migrantům z této blízkovýchodní země pomoc s návratem do vlasti, většina z nich o to ale podle iráckých úřadů nemá zájem.

Polsko se pomoci na hranicích brání. Bojí se, že mu Brusel pošle migranty do země

Bagdád zároveň oznámil, že zastavuje přímé letecké linky z Iráku do Běloruska ve snaze ochránit Iráčany před gangy obchodujícími s lidmi.

Francie v pátek vyzvala Rusko, aby v Bělorusku intervenovalo a zasadilo se o ukončení migrační krize na hranicích EU. Francouzský ministr zahraničí Yves Le Drian a ministryně obrany Florence Parlyová při jednání v Paříži řekli svým ruským protějškům, aby „využili svých blízkých vztahů s Běloruskem a učinili (migrační krizi) přítrž“, napsala agentura AFP.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS francouzské partnery naopak vybídl, aby se zdrželi dvojích standardů ohledně toho, jak se zachází s migranty v různých zemích.

Odsun migrantů

Polsko i EU obviňují autoritářský režim Alexandra Lukašenka, že do Běloruska nechává dovážet lidi v zoufalé situaci z krizových oblastí a využívá je v hybridní válce proti sedmadvacítce v odplatě za to, že evropský blok na jeho režim uvalil sankce kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice.

Běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej v pátek bez bližších detailů prohlásil, že Bělorusko poslalo zpět do zemí původu na dva tisíce migrantů ve snaze zastavit ilegální migraci, uvedla agentura Reuters. „Na hranicích jsme zadrželi asi 700 narušitelů. Vrátili jsme zpět asi 2 tisíce lidí, kteří přišli z jiných zemí a neměli řádné doklady,“ uvedl Makej.

Zastavíme tranzit plynu, jestli uvalíte další sankce, hrozí Lukašenko EU

Polská pohraniční stráž v pátek informovala, že od začátku nynější migrační krize letos v srpnu eviduje asi 33 200 pokusů o nelegální překročení hranice. Za celý loňský rok jich bylo pouhých 88. Jen za čtvrtek pohraničníci zaznamenali 223 takových případů.

Evropa musí být připravena na nárůst počtu migrantů, kteří se snaží do unie dostat, přičemž příchod mnoha lidí z Blízkého východu přes Bělorusko bude ještě dlouho pokračovat, upozornil šéf evropské pohraniční agentury Frontex Fabrice Leggeri.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Traktorista nezvládl projet zatáčku, proboural se zdí rodinného domu

10. května 2024  9:39

Traktor narazil ve čtvrtek odpoledne do rodinného domu v Libštátu na Semilsku a prorazil jeho zeď....

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček. Nejsou predátorské, hájí se

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  9:29

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v podezřelých...

Policisté našli v pozůstalosti muže kromě registrovaných i 27 nelegálních zbraní

10. května 2024  9:26

V pozůstalosti zemřelého muže zajistili policisté na Jindřichohradecku téměř tři desítky nelegálně...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ráno přicestovala do Kyjeva na návštěvu Ukrajiny....

Prodej bytu 1+kk 24 m2
Prodej bytu 1+kk 24 m2

třída Dukelských hrdinů, Jáchymov, okres Karlovy Vary
2 800 000 Kč

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...