V Polsku se zřítil akrobatický letoun do řeky, německý pilot nepřežil

  • 13
V polském městě Plock se při sobotním leteckém dni jedno akrobatické letadlo zřítilo do řeky Visly. Pilot při nehodě zahynul, uvedla televize TVN 24. Podle místního aeroklubu pocházel z Německa, letěl s ruským strojem Jak-52. Příčiny neštěstí nejsou zatím známé.

Záchrannou operaci v řece komplikovala slabá viditelnost ve vodě, nepřesahující půl metru. Letcovo tělo se z vraku, ležícího asi deset metrů od břehu, podařilo vyprostit zhruba po dvou hodinách, lékař potvrdil smrt, uvedl mluvčí hasičů Edward Mysera.

Hasičům se podařilo zajistit, aby ze stroje, který se rozlomil na dvě části, neunikalo do řeky palivo.

15.června 2019 v 14:08, příspěvek archivován: 15.června 2019 v 17:18

VIDEO: A pilot has died after a Yak-52 plunged into the Vistula river during an aerobatic show in Plock, Poland. https://t.co/3ZKnflWBrI https://t.co/QamIz2whlm

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

A pilot has died after a Yak-52 plunged into the Vistula river during an aerobatic show in Plock, Poland. https://t.co/3ZKnflWBrI https://t.co/QamIz2whlm

Letecký den se v Plocku konal po několikaleté přestávce, počítalo se s letovými ukázkami asi čtyř desítek strojů a akce měla trvat celý víkend. Nehodou ale letové ukázky zatím skončily.

Letoun Jak-52 vznikl v polovině 70. let minulého století. V tehdejším Sovětském svazu létal hlavně ve službách organizace spolupracující s armádou při přípravě branců a pilotů, ale vyvážel se i na Západ.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video