Nejlépe zpracované heslo na polské Wikipedii je vodka. | foto: Profimedia.cz

Vodka je nejlépe zpracovaným heslem na polské Wikipedii, ukázala soutěž

  • 5
Vodka, či spíše wódka, je nejlépe zpracované a věcně nejhodnotnější heslo v polské verzi internetové encyklopedie Wikipedia. Vyplývá to ze soutěže, uspořádané ke stému výročí nezávislosti Polska s cílem zlepšit kvalitu patnácti set hesel týkajících se země nad Vislou a jejích obyvatel. A výsledek? Vodka vyhrála, ohlásil server Onet.pl.

„Heslo je zpracované dopodrobna, s grafikou, ilustracemi i ověřenými zdroji a zachycuje historii, právní aspekty, výrobní technologii, trh, spotřebu i význam vodky v kultuře,“ objasnila porota své rozhodnutí.

Poláci vedou s Rusy pradávný spor o to, kdo vlastně vodku vynalezl jako první. „Je pravda, že chybějí jednoznačné důkazy, že vodka byla určitě vymyšlená v Polsku, ale heslo mluví samo za sebe. Vzniklo s tak obrovskou pečlivostí a s přihlédnutím k podrobnostem, že si jej s radostí přečtou i abstinenti. Na zdraví!“ prohlásil profesor Dariusz Jemielniak, který byl jedním z porotců.

Stránka ve Wikipedii o vodce.

Na soutěži se podílela muzea ve Varšavě, Kielcích, Štětínu a univerzita ve Vratislavi.

Průměrný Polák do roka a do dna vypije 99 litrů piva, sedm litrů vína a pět litrů vodky, podotkl Onet s odvoláním na údaje z uplynulých let. V Evropské unii je Polsko největším výrobcem vodky, ve světě je pak na čtvrté příčce. Lihovary v zemi živí na 100 000 lidí, pivovary ale už dvakrát tolik.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video