Po otřesu v polském dole se stále pohřešují tři lidé, jeden horník zemřel

  • 0
Polský uhelný důl Zofiówka ve městě Jastrzembie-Zdrój nedaleko českých hranic zasáhl v sobotu silný otřes. Záchranářům se stále nepodařilo navázat kontakt se třemi zavalenými horníky, čtvrtého už vidí. Jeden horník otřes nepřežil, zřítila se na něj kovová konstrukce.

Podle ředitele společnosti Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW) Daniela Ozona bude trvat několik hodin, než se záchranářům podaří nově objeveného horníka z dolu dostat. Podle serveru onet.pl je uvězněný mezi potrubím.

V místě otřesu pracovalo celkem 11 horníků, kteří budovali novou chodbu v části dolu, kde se uhlí ještě nedobývá. Čtyřem z nich se podařilo z ohrožené oblasti uniknout brzy po otřesu. V sobotu v podvečer JSW oznámila, že záchranáři dva havíře našli. Podle Ozona leží v nemocnici a „jsou v poměrně dobré kondici“.

V noci na neděli v dole pracovalo 200 záchranářů. Práci jim komplikují závaly, vysoká teplota i nedýchatelný vzduch. V dole se mohou pohybovat jedině s kyslíkovými přístroji. Záchranáři původně se záchrannou akcí museli počkat kvůli vysoké koncentraci metanu v oblasti otřesu.

Představitelé polského báňského úřadu uvedli, že šlo o přirozený otřes o síle více než 3,4. Došlo k němu v sobotu kolem jedenácté hodiny dopoledne v hloubce asi 900 metrů. Zaznamenalo ho i mnoho obyvatel města, zástupci stavebního úřadu zjišťují, zda nejsou poškozené nějaké domy.

Otřes byl nejsilnější za dobu, co důl Zofiówka funguje. Černé uhlí se v něm těží od konce 60. let minulého století. Místo neštěstí v sobotu večer navštívil premiér Mateusz Morawiecki, v neděli tam zamíří prezident Andrzej Duda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: důl, Polsko, Stavba, uhlí

Video