Policisté hlídají budovu polského parlamentu během okupace opozičními poslanci...

Policisté hlídají budovu polského parlamentu během okupace opozičními poslanci (18. prosince 2016) | foto: Reuters

Kolem Sejmu vyrostla bariéra, poslanci zrušili zákaz vstupu novinářů

  • 15
Polská policie v úterý časně ráno vztyčila kovové bariéry kolem budovy Sejmu a vykázala od ní skupinu demonstrantů, která tam pátým dnem protestovala. Dolní komora parlamentu zrušila krátkodobý zákaz vstupu novinářů na zasedání Sejmu.

Malá skupina nespokojenců od pátku demonstrovala před parlamentem vsedě a chystala se v protestu pokračovat. Policisté jim však oznámili, že jejich akce je nezákonná, a v noci na úterý je přemístili na druhou stranu ulice. Následně postavili kolem parlamentní budovy zátarasy. Informovala o tom agentura Reuters.

Protesty Kaczyńského vládě kazí image, ale čas jí hraje do karet, popisuje expert

Demonstrace začaly ve Varšavě v pátek, kdy předseda dolní komory oznámil plány na regulaci činnosti novinářů v parlamentu a opoziční poslanci zablokovali jednací sál. Nyní poslanci zákaz vstupu novinářů do Sejmu zrušili. Tento krok už v pondělí po schůzkách s předáky vládní strany Právo a spravedlnost avizoval prezident Andrzej Duda. Podle něj by to mělo vést k rozuzlení nynější politické krize.

Nyní je na tahu podle prezidenta menšinová opozice, která obsadila jednací sál dolní komory parlamentu a požaduje odvolání jejího předsedy. Důvodem protestu opozičních poslanců je však i fakt, že poslanci vládní strany, kteří mají v Sejmu většinu, schválili mimo, v té době okupovaný, jednací sál návrh státního rozpočtu na příští rok.

Změny v Ústavním soudu

Duda v úterý jmenoval soudkyni Julii Przylembskou prozatímní předsedkyní ústavního soudu. Przylembská má dočasně nahradit ve funkci dosavadního předsedu ústavního soudu Andrzeje Rzeplińského, jehož mandát v úterý vypršel. Podle kritiků jde o další vměšování do činnosti instituce, kterou vládnoucí konzervativci vnímají jako baštu opozice, uvedla agentura AFP.

Vláda jmenování prozatímní předsedkyně soudu označuje za výjimečné opatření, které má umožnit volbu nového předsedy. Experti ale upozorňují, že tento krok je v rozporu s ústavou. Podle ní má totiž úlohu prozatímního předsedy převzít místopředseda ústavního soudu.

Stávající místopředseda ústavního soudu Stanislaw Biernat také již v soukromé televizi TVN24 prohlásil, že hodlá tuto roli plnit. Podle AFP tak vznikají předpoklady pro další fázi konfliktu mezi vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) a ústavním soudem.

Jmenování Przylembské umožnil jeden ze tří nedávno přijatých zákonů, proti nimž protestoval Rzepliński s tím, že nejsou v souladu s ústavou.

Duda rovněž jmenoval nového soudce ústavního soudu, což změnilo rovnováhu sil v soudu ve prospěch konzervativců, uvedla agentura AFP.

Strana PiS loni po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm, která posiluje vliv PiS v nejvyšší justiční instanci země. Znepokojení nad situací vyjádřila opakovaně Evropská unie i Spojené státy.

Policisté obehnali budovu parlamentu zátarasy:

20.prosince 2016 v 10:23, příspěvek archivován: 20.prosince 2016 v 11:15

A tak wyglada ogrodzenie Sejmu z kordonem policji. https://t.co/9Bxa7DWJlL

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video