Nově zvolený americký prezident Joe Biden | foto: AP

Merkelová, Macron, Johnson i Erdogan. S Bidenem telefonovali evropští lídři

  • 271
Se zvoleným americkým prezidentem Joem Bidenem v úterý jednali na dálku nejvyšší politici Německa, Británie, Francie a Irska. Německá kancléřka Angela Merkelová Bidenovi poblahopřála k vítězství a shodla se s ním na významu transatlantického partnerství. Úzkou spolupráci chce s nově zvoleným prezidentem navázat i Turecko.

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce s Bidenem spolupracovat v otázkách klimatu, zdravotnictví i boje proti terorismu. Britský premiér Boris Johnson předpověděl těsné americko-britské vztahy za Bidenova prezidentství.

„Právě jsem s ním mluvil a pogratuloval jsem mu k vítězství. Těším se na posílení partnerství mezi našimi zeměmi v zajištění společných priorit od klimatických změn po prosazování demokracie a obnovu po pandemii,“ uvedl Johnson v tweetu. 

S Bidenem se osobně nikdy nesetkal. Johnsonův úřad oznámil, že premiér Bidena také pozval na konferenci o klimatických změnách pořádanou OSN příští rok v Glasgowě.

Podle agentury Reuters se oba vyhnuli tématu brexitových jednání, v nichž se Johnsonova vláda snaží vyjednat obchodní dohodu s Evropskou unií. Johnson prosadil zákon, který odporuje dohodě o vystoupení Británie z EU, jež počítá s tím, že nevznikne celní hranice mezi Severním Irskem a členským Irskem. Návrh ale nedávno velkou většinou odmítla britská Sněmovna lordů.

Americké prezidentské volby 2020

Biden, který je irského původu, v minulosti poznamenal, že Británie musí při svém vystupování z EU ctít mírovou dohodu z roku 1998. Pohrozil, že jinak s ní USA nemusí vyjednat samostatnou obchodní smlouvu.

Macron při svém prvním osobním kontaktu s Bidenem řekl, že s ním chce spolupracovat ve všech důležitých mezinárodních tématech. „Pogratuloval Joeovi Bidenovi a viceprezidentce Kamale Harrisové a ujistil je, že s nimi chce spolupracovat v otázkách klimatu, zdravotnictví, boje proti terorismu a obrany základních práv,“ sdělil k jednání Elysejský palác.

Merklová se nemůže dočkat, až Trump opustí Bílý dům

Merkelová je u moci od roku 2005 a Biden bude čtvrtý americký prezident, s nímž bude spolupracovat. Podle Der Spiegelu se Merkelová nemůže dočkat, až prezident Donald Trump z Bílého domu odejde. Její vztahy k němu byly napjaté.

Merkelová chce s Bidenem „široce spolupracovat na základě vzájemné důvěry“. „Shodli se na důležitosti transatlantické spolupráce v době mnoha světových potíží,“ řekl kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. 

Čína, Rusko i další vyčkávají s gratulací Bidenovi k vítězství

K těm, kdo v úterý telefonicky s Bidenem hovořil, patří také irský premiér Micheál Martin. Vyjádřil se pro zachování Velkopáteční mírové dohody z roku 1998 při odchodu Británie z EU. „Měli jsme přátelský rozhovor se zvoleným prezidentem Bidenem, který mluvil o svých irských kořenech,“ řekl Martin.

Turecko zatím patřilo k několika zemím, které Bidenovo vítězství ještě neuznaly. Prezident Recep Tayyip Erdogan ale zřejmě změnil názor, protože v úterý Bidenovi pogratuloval a řekl, že chce s novou administrativou úzce spolupracovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video