Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie zadržela dva podezřelé v souvislosti s výbuchem v Moskvě

  22:50
- Ruská policie v pátek večer zadržela dva podezřelé v souvislosti se čtvrtečním pumovým útokem, který v Moskvě zničil osmipodlažní budovu a usmrtil 90 osob. Sdělila to ruská tisková agentura Interfax.Policejní zdroje citované agenturou nevylučují, že podezřelí "jsou ve spojení s obchodními strukturami, které měly pronajaty přízemí zničené budovy". Vyšetřovatelé soudí, že explozi zapříčinila výbušnina ekvivalentní přinejmenším 200 kilogramům trinitrotoluenu, která byla umístěna v přízemí budovy.

Výbušniny byly podle policejního zdroje citovaného Interfaxem nalezeny v dolní části budovy v jednom obchodě, který patřil Čečencům a Ázerbájdžáncům.Tisková agentura ITAR-TASS sdělila, že policie pracuje na "čečenské stopě" a přistupuje k výbuchu jako k teroristickému útoku.

Na devadesát stoupl v pátek počet obětí největší tragédie, jaká postihla ruskou metropoli od druhé světové války. Záchranáři celý den vyprošťovali z trosek panelové budovy na moskevském sídlišti Pečatniki zuhelnatělá těla žen, mužů i dětí. mnohdy se ovšem podařilo vyprostit pouze torza. Žádná naděje, že by byl nalezen někdo živý, již podle ministerstva pro mimořádné situace neexistuje.

Prezident Boris Jelcin dnes podepsal výnos o vyhlášení státního smutku na pondělí 13. září v souvislosti s výbuchy v Moskvě a také s explozí v dagestánském Bujnaksku, která si vyžádala 64 životů.

Stovky pracovníků ministerstva pro mimořádné situace, policistů i hasičů také dnes pracovaly na místě výbuchu, který přesně o půlnoci ze středy na čtvrtek doslova vyrval dva obytné bloky ze středu budovy. Předpokládá se, že tam mělo být přes 200 lidí. Exploze ale způsobila také smrt několika lidí z okolních domů a patrně i osob, jež se v té chvíli nacházely v blízkosti. Zraněno bylo podle dosavadních údajů 262 lidí. Moskevské vedení dnes rozhodlo, že poškozený dům bude zbořen. Také další panelová budova, která byla silně narušena tlakovou vlnou, má být v nejbližší době odstraněna.

Nedávné výbuchy v Rusku

V dagestánském městě Bujnaksk byl v noci na neděli vyhozen do vzduchu dům obydlený rodinami ruských vojáků. Exploze si vyžádala 64 mrtvých. Předpokládá se, že v Bujnaksku šlo o teroristický útok místních militantních islamistů, nebo ozbrojenců, kteří jsou cvičeni v Čečensku.
Teroristický útok v samém centru Moskvy. Jedna osoba zemřela a 41 bylo zraněno. K tomuto výbuchu v podzemním obchodním středisku na Manéžním náměstí v těsné blízkosti Kremlu se přihlásila "Osvobozenecká armáda Dagestánu". Policie však nepotvrdila, že za výbuchem mohli být extremisté ze severního Kavkazu, kde Moskva už déle než měsíc bojuje s ozbrojenci v různých částech republiky.
"Není to jedna z verzí. Je to naprosto jasné," uvedl po setkání s premiérem Vladimirem Putinem moskevský starosta Lužkov na otázku, zdali šlo o teroristický útok. Podle Lužkova šlo o výbuch hexogenu. "Nálož explodovala přesně ve 23 hodin 59 minut 28 vteřin moskevského času. Odpálena byla na dálku," řekl.

 Tisková služba ministerstva pro mimořádné situace uvedla, že celkem bylo zraněno 201 osob. V nemocnicích je nyní 88 lidí.

V domě bydlelo 648 nájemníků. Více než 200 osob bylo v bytech ve dvou prostředních částech domu, které byly výbuchem zcela rozmetány. Lidé, kteří zůstali bez střechy nad hlavou, jsou ubytováni v budově místního kina a v několika hotelích. Moskevské úřady již nabídly část bytů pro náhradní ubytování.

Televize NTV citovala informované zdroje činné v trestním řízení, podle nichž není vyloučeno, že výbuch způsobila nálož umístěná na nákladním automobilu, který mohl být zaparkován poblíž domu. Podobným způsobem byla vyhozena do vzduchu budova v dagestánském městě Bujnaksk, ve které bydlely rodiny ruských vojáků. Na zdech budovy byly nalezeny stopy po trinitrotoluenu (TNT) a hexogenu.

Moskevský starosta tvrdí, že město vyčlení ze svého rozpočtu prostředky pro lidi, kteří ztratili své blízké a přišli o střechu nad hlavou. Již nyní si prý část lidí může vybrat byty, které dostanou náhradou.

Dům hlídá několik stovek policistů. "Je vyloučeno, že by se do bytů, které výbuchem nebyly zničeny, dostali zloději," ujistil Lužkov.

Prezident Boris Jelcin tragédii v ruské metropoli dosud osobně nekomentoval. Lužkov, který je obvykle ostrým kritikem Kremlu i Jelcina, prohlásil, že prezident a vláda věnují velkou pozornost činnosti městských úřadů při likvidaci následků výbuchu. Zároveň dodal, že prezident nemůže být na místě každé tragédie.

Lidé v nočních košilích a pyžamech bezmocně śledují práci záchranářů
"Co se to s tím světem stalo? Vždyť jsme nikomu nic neudělali," lamentovali bezmocní lidé v parku před budovou, kterou obývalo zhruba 650 nájemníků. Všichni prakticky zůstali beze střechy nad hlavou.

"Valječko, Ljošenko, kde jste, dětičky moje? Vždyť je tam úplně prázdno. Já jsem pro vás naložila okurky a vy jste mi odešly. Komu je teď nabídnu? Co si bez vás počnu?" plakala starší žena, která při výbuchu zřejmě přišla o vnoučata.

Lidé v nočních košilích a pyžamech bezmocně postávají na popelem zaprášené trávě vedle uzlíků, které dokázali odnést z trosek domu. "Jsme tady od půlnoci. Děti jsme poslali ke známým. Nedostali jsme ani vodu, ani chleba," postěžovala si Ljudmila, která bydlí v prvním vchodu budovy. Je ale šťastná, že její rodina je zdravá a v pořádku. Jen manžela prý trochu poškrábalo rozbité okenní sklo.

Moskvané jsou znepokojeni
Moskvané, kteří jsou obvykle neteční k ozbrojeným operacím v různých částech Ruska, jsou tentokrát vážně znepokojeni. Volají do různých rozhlasových stanic, hledají své příbuzné, odsuzují čečenské ozbrojence. Nadávají ale i na místní úřady, že nedokáží zajistit bezpečnost lidí a starají se jen o sebe.

Svědci i specialisté se shodují, že příčinou nebyl plyn
Většina očitých svědků, ale také specialisté, se shodují na tom, že příčinou výbuchu zřejmě nebyl plyn, jak bylo původně ohlášeno. Plynové potrubí bylo údajně vedeno za vnější částí budovy a je velmi nepravděpodobné, že by exploze plynu v některém bytě dokázala rozmetat armatury do vzdálenosti několika stovek metrů. Výbuch plynu zpochybnily dokonce i zdroje Federální bezpečnostní služby. Upozornily, že mrtvá těla byla nalezena zhruba 250 metrů od epicentra výbuchu. To se prý při výbuchu plynu nestává.

K explozi se nikdo nepřihlásil
K výbuchu se zatím nikdo nepřihlásil. Nejmenované zdroje z Federální bezpečnostní služby (FSB) citované televizí NTV však nevylučují, že mohlo jít o teroristický útok. Krátce po výbuchu policie oznámila, že pátrá po vozidle značky Ford, které prý velkou rychlostí odjelo od budovy krátce po explozi. Auto se však zajistit nepodařilo.

Nejméně třináct lidských životů si vyžádal výbuch v panelovém domě v jihovýchodní části Moskvy. Po sedmi hodinách záchranných prací bylo do nemocnice odvezeno 56 lidí, z toho patnáct dětí.

Trosky domu, který expoldoval ve čtvrtek v Moskvě pomáhali odklízet i příslušníci armády

Odklízení trosek panelového domu, který explodoval ve čtvrtek na předměstí Moskvy

Záchranáři se psy hledají těla obětí výbuchu panelového domu

Nejméně sedmašedesát mrtvých těl bylo dosud vyproštěno ze sutin domu v Gurjanovově ulici na moskevském sídlišti Pečatniki

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...