Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poláci po 60 letech pohřbili dva tisíce Němců zahrabaných pod hradem

  9:47
Je to největší středověká stavba v Evropě. Když se polský křižácký hrad Malbork stal součástí světového dědictví UNESCO, nikdo netušil, že památka skrývá jedno z nejkrvavějších tajemství dějin 20. století. Turisté se po desetiletí procházeli po hrobě téměř dvou tisíců lidí. Dnes, po více než šedesáti letech, se oběti poválečného vyvražďování dočkaly důstojného pohřbu.

Polský archeolog Zbigniew Sawicki u masového hrobu v Malborku.

Ještě loni na podzim se investorům zdálo, že postavit luxusní čtyřhvězdičkový hotel se 175 pokoji vedle jednoho z nejznámějších hradů v Polsku bude vynikající investice. Jenže když Radoslaw Gajc, jeden ze stavebních dělníků, kopl krumpáčem do země, začal narážet na lidské kosti.

"Ze začátku jsme nacházeli jednu dětskou kostru za druhou. A nebyl tomu konec. Bylo to pro mě velice těžké. Taky mám malého syna," řekl Gajc německému listu Der Spiegel. Čím déle dělníci, už pod vedením archeologů, kopali, tím víc bylo jasné, že u Malborku v masovém hrobě skončily tisíce lidí.

Ale proč? A jak je možné, že o tom dosud nikdo nevěděl? A kdo jsou ti lidé, ptali se historici. Zahynuli během druhé světové války, nebo později? Podlehli nějaké epidemii?

"Nenašli jsme žádné osobní věci, žádné brýle, žádné zlaté zuby, ba co víc, ani zbytky šatů," řekl listu Der Spiegel archeolog Zbigniew Sawicki. Uvedl, že v masovém hrobě leželi němečtí civilisté, kteří do té doby v Malborku (dřívějším Marienburku) žili. A německé noviny publikovaly seznam pohřešovaných z divokých poválečných měsíců.

Kdo vraždil? Poláci? Rusové?

Němec Alfred Ruther už ležel v posteli, když mu zazvonil telefon. "Viděl jsi tu reportáž? Viděl jsi, kde našli ten masový hrob? Na našem dvorku!" ozval se na konci drátu rozrušený hlas jeho bratra.

Polské město Marienburk (dnes Malbork).

Polské město Marienburk (dnes Malbork).

Ruther byl jedním z odsunutých Němců žijících do konce války v Polsku. Ne všem se však podařilo utéct jako jemu, ne všichni se protlačili do posledního vlaku, který by je odvezl do bezpečí. Ruther neví, co se v jeho rodném domě, kde strávil dětství, dělo na sklonku války. Ví jen, že do jeho dvanácti let, přesněji do 24. ledna 1945, kdy Polsko musel opustit, tam žádný, natož pak masový hrob nebyl.

Ačkoli ihned posléze nad městem přebrali kontrolu Rusové a jejich Rudá armáda, Ruther je přesvědčen, že masakr spáchali Poláci. A mnohé německé noviny si kladou otázku, zda je "Malbork polskou Katyní".

"Nemyslete si, že bych choval vůči Polákům nějakou nenávist, ale myslím, že to oni takhle pomstili příkoří, které se jim od Němců dostalo během druhé světové války," řekl Ruther listu Gazeta Wyborcza.

Jak je možné, že by se o tak masových vraždách nevědělo? Poláci tvrdí, že je to kvůli tomu, že město bylo v rukou Rusů. Evidence či důkazy o vraždách v polských archivech z těchto měsíců jednoduše chybějí.

O své případné vině a záměrném zamlčování nechtějí ani slyšet, kauzu už začali prošetřovat historici z Ústavu paměti národa. Stát oficiálně zažádal o přístup do ruských archivů. Leč žádost zůstala bez odezvy. Moskva mlčí. Znamená to, že Rusové vraždili Němce v Malborku tak jako Poláky v Katyni?

Za Rusů z Malborku zmizeli civilisté. I děti

Zatímco dvanáctiletý Ruther byl jedním z posledních, kteří město opouštěli, tehdy desetiletý Polák Tadeusz Bronowski byl jedním z prvních, kdo se do něj v polovině května 1945 vrátil. Bylo to těsně předtím, než Rusové opět předali vládu Polákům. Celé dny se toulal po ulicích a sháněl něco k snědku.

Masový hrob v polském Malborku.

"Pamatuji si otrhané německé vězně, kteří na příkaz Rusů jezdili po městě a sbírali rozkládající se těla. Házeli je na hromadu u zámku," řekl agentuře AP Bronowski, dnes 74letý architekt. Podle něj bylo město Malbork téměř mrtvé. Nikde žádní civilisté. Žádné děti. Německé statistiky uvádějí, že smrt v Malborku našlo 2 600 Němců a 1 800 jich od války pohřešovali.

Ačkoli svědci vypovídají, že Rusové v poválečných měsících stříleli staré lidi, polští archeologové upozorňují, že pouze jedno procento obětí z Malborku našli s prostřelenou lebkou. Většina lidí se tak pravděpodobně stala obětí posledních válečných dnů, zemřela hlady, zimou či na šířící se tyfus.

Ještě než je Rusové dali v obavě před šířící se epidemií zahrabat, zbavili je všech cenností i šatů. Nestarali se ani o zachování elementární lidské důstojnosti, do jámy je naházeli společně s uhynulými zvířaty. Nálezy zvířecích kostí pod hradbami středověkého hradu potvrdili archeologové listu Der Spiegel.

Pohřeb více než 2 tisíc německých civilistů, kteří zemřeli v roce 1945, a po celou dobu byli v masovém hrobě v Malborku. (14. srpna 2009)

Pohřeb více než 2 tisíc německých civilistů, kteří zemřeli v roce 1945, a po celou dobu byli v masovém hrobě v Malborku. (14. srpna 2009)

"Ať už to bylo jakkoli, tito lidé byli nevinní civilisté. Zaslouží si být pohřbeni s úctou, důstojně," řekl agentuře AP nad hromadou zažloutlých kostí Polák Marian Kempka. Alespoň to se dnes splnilo, oběti se dočkaly důstojného pohřbu ve městě Staré Czarnovo. Na místě, kde ostatky ležely dosud, vyroste pomník. Investor od stavby hotelu na místě masového hrobu upustil.

"Nad tím, co se stalo, pociťuji velký zármutek," řekl před začátkem dnešního obřadu německý velvyslanec v Polsku Michael Gerdts. "Zároveň mám ale pocit, že tu je větší odpovědnost, aby Německo a Polsko spolu s ostatními zeměmi pracovaly na tom, aby se nic takového již nikdy nestalo," dodal.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...