Podvodné e-maily žádají pomoc pro Asii

  • 16
Solidarity s oběťmi katastrofy v Asii využívají i podvodníci. Po internetu se šíří e-maily, které navazují na nigerijské dopisy. Jeden z autorů se vydává za rybáře ze Srí Lanky, kterého tsunami připravila o rodinu. Účet, na který chce poslat příspěvek, je ale u nizozemské banky.

Podvodné e-maily navazují na tradici takzvaných nigerijských dopisů. Jejich autoři se většinou vydávají za potomka významné osobnosti z jižní Afriky a přes internet hledají účet pro převod peněz za vysokou provizi. Když ale získají od důvěřivců zálohu na nutné poplatky, už se neozvou.

Případy se rozšířily i v Česku a zabývali se jimi i detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. V jednom z případů se podvodníci vydávali i za Saddámova syna Udaje. - více zde

Nejznámějším případem je kauza mělnického lékaře Jiřího Pasovského. Tomu před devíti roky údajní zástupci firmy National Nigeria Petroleum Company nabídli, aby investoval do akcií, jejichž výtěžek měl sloužit ke stavbě nigerijského ropovodu.

Když Pasovský zjistil, že se stal obětí podvodníků, začal peníze vymáhat od nigerijské ambasády. Před dvěma lety pak v návalu vzteku zastřelil nigerijského konzula přímo v budově velvyslanectví v Praze. K soudu se dostal až nyní. - více zde

Odborný internetový magazín ZDNet upozorňuje, že podvodníci se v poslední době stále více opírají o skutečné události nebo existující organizace, aby mohli spustit svou akci.

Server ZDNet také jako první přinesl informaci o podvodném dopisu z Asie. Autor e-mailu se vydává rybáře Ram-Kisha Narayana ze Srí Lanky. Tsunami ho kromě lodě a sítí připravila i o ženu a tři děti.

Experti ze společnosti Trend Micro, která ve své asijské pobočce sleduje pohyb internetových virů a spamů, pro ZDNet upozornili, že srílanský rybář má svůj účet veden u nizozemské Postbank ve městě Groningen. Případ proto vyhodnotili jako podvod.

Podle Annie McGuirové z mezinárodní aktivistické organizace FraudAid není rozumné na takovou poštu vůbec reagovat a veškeré dary se mají raději poskytovat prostřednictvím veřejně známých a působících charitativních organizací s prokazatelnou minulostí, uvedla agentura ČTK.

Nový dopis je podle názoru FraudAid jen počátkem záplavy podobných podvodných pokusů, které lze v následujících dnech a týdnech čekat, a to jak v elektronické, tak i v papírové poště.

Rybář prochází trosky lodí, které poničila tsunami na jižním pobřeží Srí Lanky. (5. ledna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video