Izraelský prezident Moše Kacav

Izraelský prezident Moše Kacav | foto: Reuters

Podřízené obvinily prezidenta Izraele z harašení

  • 12
Izraelkou politikou zmítá v posledních dnech už druhý sexuální skandál. Policie v noci provedla razii v sídle a kancelářích prezidenta Moše Kacava. Ten čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Muži zákona v Beit Hanassi zabavili počítače a další dokumenty, napsal server Haaretz.

Policie se zatím odmítá k celé záležitosti vyjádřit. Mluvčí pouze rozhlasu potvrdil, že během operace bylo zabaveno několik počítačů (včetně prezidentova osobního laptopu) a rovněž blíže nespecifikované dokumenty, napsal Haaretz.

Vyšetřovatele zajímá především Kacavova elektronická pošta. Prezidenta totiž hned dvě podřízené obvinily ze sexuálního obtěžování. Jakou povahu mělo obtěžování mít, zatím není známo.

Moše Kacav všechna nařčení razantně odmítl a přislíbil policii, že s ní bude plně spolupracovat. "Uděláme vše pro to, abychom ´obnažili´ pravdu," prohlásil mluvčí prezidentské kanceláře.

V nejbližších dnech by měl Kacav předstoupit před zvláštní vyšetřovací tým. Podle izraelské legislativy má politickou imunitu, takže nemůže být odsouzen. Imunita se ale nevztahuje na vyšetřování.

Kacav není prvním izraelským politikem, který v posledních týdnech čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Policie vyšetřuje i Chaima Ramona, do neděle ministra spravedlnosti a blízkého spolupracovníka premiéra Ehuda Olmerta. Ramon v neděli na svůj post rezignoval. - více o aféře zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video