Cyklon Nargis nad Bengálským zálivem

Cyklon Nargis nad Bengálským zálivem | foto: NASAReuters

Podívejte se na pustošivý úder cyklonu Nargis na Barmu

  • 11
Počet obětí víkendového cyklonu Nargis v Barmě se z původních stovek vyšplhal nejprve na tisíce a pak ještě o řád výše. V jedné z nejchudších asijských zemí zničil cyklon infrastrukturu a zanechal za sebou trosky. V zemi je nedostatek léků, pitné vody a jídla.

Cyklon Nargis nabral sílu v Bengálském zálivu. Na jeho severozápadě leží Barma, na kterou udeřil o víkendu. Největší zkázu způsobila přílivová vlna, která zaplavila pobřežní nížiny. V oblastech zasažených cyklonem žije polovina z 54 milionů obyvatel Barmy.

Cyklon Nargis, zaplavená vesnice poblíž letiště v Rangúnu

Živel lámal stromy, které zablokovaly dopravní síť a dopadaly i na lidská obydlí. Desetitisíce lidí zůstávají nezvěstné, mnozí další přišli o střechu nad hlavou.

Barma po ničivém cyklonu Nargis (květen 2008)

Barmánci pracují na odklízení následků pohromy. Zapojili se i mniši v tradičních šarlatových rouchách.

Mniši odklízejí stromy, které vyvrátil cyklon Nargis (květen 2008)

Jednou z nejvíce nedostatkových komodit v Barmě je momentálně pitná voda. První humanitární pomoc přiletěla do Barmy z Thajska, na palubě letadla právě voda byla.

Pracovníci bangkokského letiště připravují humanitární pomoc pro Barmu zasaženou cyklonem Nargis (květen 2008)

S dosud neuzavřenou bilancí 22 tisíc mrtvých je cyklon Nargis sedmou nejhorší přírodní katastrofou od roku 1991 a dvanáctým nejničivějším cyklonem v historii vůbec.

 

Český ministr zahraničí na pomoc Barmě uvolnil 2,5 milionu korun, dalších 500 tisíc připravila společnost Člověk v tísni. Ta zároveň zveřejnila možnost, jak mohou pomoci obyčejní lidé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video