Exprokurátorka: Nepřiměřené škody na civilistech mohou být válečným zločinem

  • 57
Probíhající konflikty na Ukrajině a v Gaze otevírají otázky válečných zločinů a mezinárodních soudů. „Laik vidí záběr letící rakety, zničené budovy, lidí na zemi a řekne ‚To jsou válečné zločiny!‘,“ říká v podcastu Kontext exprokurátorka trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Anna Richterová. „Vyšetřovatel musí zjistit, zda byl úmysl toho, kdo dal příkaz, zasáhnout civilisty,“ vysvětluje.

Poslechněte si rozhovor s exprokurátorkou Richterovou také v audiu:

Druhů válečných zločinů je mnoho. Jedním z nich je úmyslný útok na civilní objekt a podle státní zástupkyně Richterové je právě dokázání úmyslu to nejtěžší.

„Některé rakety jsou řízeny počítačem a my třeba nevíme, jak je jejich navigace nastavena. Při zjišťování úmyslu útoku na civilisty musí vyšetřovatel přijít na místo a zjišťuje typ rakety, její rozptyl a zda by se měl tento typ používat v úplně jiné situaci. Také zda není v okolí vojenský objekt, což pouze z videa nezjistíte. Mohlo by jít i o technickou závadu při odpalu, může dojít i k odchýlení,“ vysvětluje Richterová okolnosti, které určují, zda jsou páchány válečné zločiny.

Richterová upozorňuje, že není soud v Haagu jako soud v Haagu. Mezinárodní trestní soud, kde leží případ vyšetřování potenciální genocidy na palestinském území od roku 2015, může trestat pouze jednotlivce, kteří se válečných zločinů dopouští. Mezinárodní soudní dvůr, orgán OSN, u kterého Jihoafrická republika letos obvinila Izrael z genocidy, postihuje státy.

„Každý napadený stát má právo na sebeobranu nebo různá opatření, ale musí být úměrné, přiměřené. Dá se také říct, že jakýkoliv útok na Ukrajině nebo v Bosně by se dal považovat za válečný zločin, protože ve válce bývají zasaženy civilní objekty a zabiti civilisté. Ale jen pokud jsou vedlejší škody nepřiměřené, je to skutečně válečný zločin. Shromáždit důkazy o nepřiměřenosti vyžaduje hodně času. V poslední době se mi zdá, že možná oprávněně je mezinárodní společenství znepokojeno, že soudy jednají pomalu,“ říká Richterová s tím, že kritici nečelili vyšetřování zločinů takového rozsahu.

Co se dozvíte v podcastu Kontext:

  • Co hrozí obviněným z válečných zločinů z nečlenského státu Mezinárodního trestního soudu, jakým je Izrael?
  • Jsou postihnutelní i členové Hamásu, kteří jsou zodpovědní za masakry ze 7. října?
  • Proč obecně přijímáme, že Rusko páchá genocidu na Ukrajincích, ale u oblasti Palestiny jsme zdrženliví?
  • Co podle Richterové vede lidi k páchání zločinů proti lidskosti a zabíjení desetitisíců?
  • Jak velkou roli ve vyšetřování hraje štěstí?
  • Proč státy jako Izrael, Amerika nebo Rusko nenavázaly spolupráci s Mezinárodním trestním soudem?
  • Jde vyšetřovatelům o ty, kdo rozkazy rozdávají, nebo o vykonavatele rozkazů?
  • Co bývá korunním důkazem v případech válečných zločinů?

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video