Severokorejský velvyslanec Kim Song vystoupil před Radou bezpečnosti OSN, kde...

Severokorejský velvyslanec Kim Song vystoupil před Radou bezpečnosti OSN, kde hájil testování balistických raket. (13. července 2023) | foto: AP

Máme právo na sebeobranu. KLDR hájila v OSN testování balistických raket

  • 53
Jen vykonáváme své právo na sebeobranu s cílem odstrašit nepřátelské síly. Tak Severní Korea hájila ve čtvrtek ve vzácném vystoupení jejího vyslance před Radou bezpečnosti OSN testování balistických raket, což zemi zakazují rezoluce OSN.

Rada bezpečnosti OSN nemá ke KLDR již mnoho let jednotné stanovisko. Čína a Rusko tvrdí, že nemá smysl zpřísňovat sankce proti Severní Koreji, jiného názoru jsou další stálí členové s právem veta - USA, Británie a Francie.

Vystoupení severokorejských diplomatů na zasedání Rady bezpečnosti OSN ohledně jaderného programu či rozvoje balistických raket jsou vzácná. Před čtvrtečním proslovem vyslance Kima Songa se tak stalo v roce 2017. „Důrazně odsuzujeme a odmítáme svolání schůze Rady bezpečnosti ze strany Spojených států a jejich spojenců,“ řekl vyslanec.

Severní Korea ve středu oznámila, že otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-18. Podle vyslance tím země jen vykonávala své právo na sebeobranu. Cílem podle vyslance bylo také „odradit nebezpečné vojenské pohyby nepřátelských sil“.

KLDR to se satelitem nevzdá. Musíme chránit své zájmy, řekla Kimova sestra

Zástupce americké vyslankyně při OSN Jeffrey DeLaurentis uvedl, že USA vyzvaly „veřejně i v soukromí“ KLDR k dialogu. „Tato opakovaná odpálení (balistických raket) ukazují, že se Pchjongjang cítí povzbuzen,“ uvedl americký diplomat. Podle něj je chybou Ruska a Číny, že Rada bezpečnosti nehovoří ohledně KLDR jednotným hlasem.

KLDR odpálila další balistickou raketu, letěla rekordně dlouho

Čína však kritizuje Spojené státy a jejich spojence, Jižní Koreu, že vojenskými cvičeními jen dráždí Severní Koreu. „ Studená válka před dlouhou dobou skončila, ale přízrak studenoválečnické mentality přetrvává,“ uvedl čínský vyslanec. Podle něj to zvyšuje napětí ve světě a činí situaci na Korejském poloostrově neřešitelnou.

Letos v únoru Severní Korea oznámila, že otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela tehdy vystoupala do výšky 5 768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů. Údaje ze zkoušky ukázaly, že by tato zbraň teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. Radu raketových testů KLDR uskutečnila i loni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video