Extrémy ve Francii, dopravní kolaps v Německu. Sníh paralyzuje i Evropu

  • 13
Severní část Evropy zasypal sníh, který na řadě míst způsobil komplikace v dopravě. Na některých dálnicích v Německu museli řidiči podle médií v zácpách strávit celou noc a výpadky a zpoždění v regionální i dálkové přepravě v úterý pokračují na řadě železničních tratí. S vydatnou sněhovou nadílkou se potýkají také v Belgii, Británii, Nizozemsku či Francii.

Mrazivou noc ve svých autech strávili například řidiči na dálnici A2 u německého Bielefeldu. Někteří z nich museli čekat více než 16 hodin. Fronta vozidel se časem natáhla až na 37 kilometrů.

Postupně se ale zácpy na této dálnici vytvořily i v opačném směru a celková délka kolon v obou směrech dosáhla 70 kilometrů.

Problémy zavinily kamiony, které uvázly na místě kvůli sněhu a náledí už během dne v pondělí. Podobné potíže způsobili řidiči těchto vozidel i na jiných úsecích dálnice A2, ačkoli do 22:00 platil zákaz jízdy nákladních aut nad 7,5 tuny. Mluvčí policie sdělila, že bylo zaregistrováno 340 porušení tohoto zákazu.

Vlaky nejezdí, letiště se v pondělí uzavřela

S potížemi na železnicích i v úterý zápolí zejména dopravní uzly Dortmund, Hannover, Kassel, Erfurt a Halle/Lipsko. 

  • Německá meteorologická služba varovala, že i v úterý bude vydatně sněžit. Napadnout by ve střední a východní části země mohlo až 25 centimetrů nového sněhu. Městům a vesnicím u Baltského moře hrozí záplavy.

Na několika tratích nejezdí dálkové spoje, například mezi Hannoverem a Kolínem nad Rýnem, z Hamburku do Mnichova, Dortmundu, Kolína nad Rýnem, Kielu, Lübecku a Westerlandu a z Drážďan do Lipska, Frankfurtu nad Mohanem, Hannoveru a Kolína nad Rýnem.

Kromě silniční a železniční dopravy se omezení dotkla v pondělí i provozu trajektů v Severním moři. Ten den se načas uzavřelo i letiště v Dortmundu.

Sněhová bouře v Nizozemsku

Kromě Německa hlásilo problémy kvůli vydatnému sněžení především Nizozemsko. Na amsterodamském letišti Schiphol byly v pondělí zrušeny desítky letů, letiště Eindhoven bylo zavřené zcela. 

Železniční společnost NS v pondělí oznámila, že bude v úterý provoz vlaků v zemi jen velmi omezený. 

„Je to po dlouhé době první sněhová bouře (v Nizozemsku): poslední jsme zaznamenali v lednu 2010,“ informoval v pondělí meteorologický web Weer.nl.

V Nizozemsku se měly v úterý do základních škol, které byly dosud zavřené kvůli šíření koronaviru, vrátit stovky tisíc děti. Mnoho škol ale nakonec zůstalo kvůli přívalu sněhu zavřených. Kvůli sněhu se neotevřela ani střediska, v nichž se lidé mohou nechat otestovat na koronavirus.

Pod sněhem i Anglie

Na východě a jihovýchodě Anglie vydatně sněžilo během nědele i pondělí.  Výrazné změny v počasí na evropském kontinentě zaregistroval i americký deník The Washington Post. „Do oblastí nezvyklých na povětrnostní nebezpečí se přihnala výrazná sněhová bouře, která zastavila cestování a narušila testovací místa na koronavirus,“ napsal.

The Washington Post dále zmínil, že britská meteorologická služba Met Office v souvislosti se sněhem informovala, že „existuje velká pravděpodobnost, že by mohly být některé venkovské komunity odříznuty.“ 

Noc na úterý byla zatím nejchladnější za letošní zimu, když teploty ve Skotsku klesly k minus 15 stupňům Celsia, oznámila meteorologická služba. Ve skotském hrabství Aberdeenshire napadlo v pondělí kolem 30 centimetrů

Na severu Francie sníh, na jihu povodně

S výkyvy počasí se potýká i další evropská země, Francie. Zatímco Bretaň na severu zasypává sníh, jihozápad Francie bojuje s následky povodní způsobených přívalovými dešti. 

Bretaň v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů zde nevyjedou školní autobusy.

Kvůli silnému sněžení prefektura v pobřežní části Bretaně omezila vjezd na hlavní tahy pro nákladní vozy nad 7,5 tuny, na části silnic snížila maximální rychlost o 20 kilometrů v hodině a zakázala předjíždění.

Apokalyptická scéna oranžového sněhu a nebe. Příčinou je prach ze Sahary

Na jihozápadě Francie deště způsobily povodně, k nejhůře zasaženým městům patří Saintes severně od Bordeaux, kde řeka Charente vystoupala na 6,2 metru. To je téměř historicky nejvyšší úroveň. 

V ulicích města bylo vody po kolena, město postavilo chodníčky z trámů na cihlách, aby lidem umožnilo pohybovat se mezi domy. Hasiči evakuovali 400 lidí, podle jejich odhadů dalších 800 lidí odešlo ze zaplavených domů samo. Povodně zasáhly i město Cognac, kde se vyrábí slavný nápoj, který po městu dostal své jméno – koňak. Výstraha před povodněmi platí i nadále v několika francouzských regionech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video