Počasí bralo životy a miliardy

  • 7
Živelní katastrofy zabily i v roce 2002 více lidí, než kolik jich přišlo o život při teroristických útocích, leteckých nehodách či jiných neštěstích, která způsobil sám člověk. Pojišťovací experti největší světové zajišťovny Munich Re spočítali, že zemětřesení a výkyvy počasí usmrtily na jedenáct tisíc lidí a napáchaly škody za 55 miliard dolarů.

"Také ekonomické ztráty, které způsobily přírodní katastrofy, jsou letos mnohem vyšší než ty, k nimž přispěli lidé," potvrzují experti. Přesto je počet obětí nižší než v předchozím roce, kdy statistiky zhoršila velká zemětřesení v Indii a Salvadoru.

Ekonomické ztráty ovšem stouply o více než polovinu na 55 miliard dolarů. Pojišťovny kryly pouze čtvrtinu z této částky. Devadesát osm procent škod způsobil vítr a deště.

V lednu zasáhla tropická cyklóna ostrovy Mauritius a Réunion na východě Afriky, tajfun Rusa zničil v září stovky lodí na pobřeží Koreje. Tajfun Higos, který se přehnal Tichým oceánem, považují zase meteorologové za nejsilnější za posledních několik let. Oblast Mexického zálivu vystrašily silné hurikány Lilli a Isidor.

Nejvíce obětí zůstalo po březnovém zemětřesení v Afghánistánu. Otřesy pohřbily přes dva tisíce lidí, materiální škody byly ovšem minimální. Evropa s hrůzou sledovala listopadové zemětřesení ve střední Itálii, kde zůstalo v troskách školy 26 dětí.

Největší škody napáchaly povodně ve střední Evropě. Tisíciletá voda v rozvodněném Dunaji, Vltavě, Labi a jejich přítocích smetla na sklonku léta 230 lidí a majetek za 18,5 miliardy dolarů.

Extrémní srážky působily škody i v dalších částech Evropy. Na ostrově Majorca napršelo v srpnu během tří hodin 224 litrů vody na čtvereční metr, v údolí řeky Rhône spadlo počátkem září 670 milimetrů vody za pouhý den a půl. V jižním Rusku vzala rozvodněná řeka vesnici i se sto lidmi.

Pojišťovací experti Munich Re upozorňují, že extrémních klimatických projevů přibývá. Zatímco Evropa přepisovala srážkové rekordy, Spojené státy zasáhla vlna sněhových bouří a Austrálii trápila vytrvalá sucha a vlny horkého počasí, které přispívaly k rozsáhlým lesním požárům.

Výkyvy se připisují vlivu klimatického jevu El Niňo, který vzniká nadměrným zahříváním hladiny oceánu ve východním a středním Pacifiku. Oblast se nazývá "kuchyní světového podnebí", protože El Niňo způsobuje povodně, sucha i bouře po celém světě.

Meteorologové považují letošní projevy El Niňa za slabší než ty poslední před čtyřmi a pěti lety.

"Roky 2002 a 1998 byly nejteplejší za celé období, po které pořizujeme záznamy," dokládá Munich Re. "A to jen potvrzuje dosud nevyvrácenou hypotézu o globálním oteplování," dodávají experti.

Munich Re předpokládá, že ztráty způsobené přírodními katastrofami v následujících letech ještě porostou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video