Pátrání v oblasti komplikuje poničená dopravní infrastruktura.

Pátrání v oblasti komplikuje poničená dopravní infrastruktura. | foto: Reuters

Po zemětřesení pátrají úřady po českých horolezcích

  • 9
Po sobotním zemětřesení v Asii hledají české úřady skupinu českých horolezců. Ambasádě v pákistánském Islamabádu se je zatím nepodařilo kontaktovat. Sedm lidí se mělo pohybovat v okolí osmitisícovky Nanga Parbat. Zemětřesení si v Pákistánu a Indii vyžádalo přes 19 tisíc obětí.

ČTĚTE TAKÉ:
Zemětřesení v Asii zabilo přes 19 tisíc lidí
Česko pošle miliony jako pomoc po zemětřesení
FOTOSTORY:
Pákistán hledá po zemětřesní mrtvé

V Pákistánu je po sobotním zemětřesení mimořádně složitá situace. S mnoha částmi země neexistuje prakticky žádné spojení.

"Ve skupině je sedm lidí, zkušených horolezců," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Skupinu podle něj vede pětašedesátiletá horolezkyně Dina Štěrbová, která jako první Češka zdolala osmitisícový vrchol.

Podle posledních zpráv skupina směřovala do města Skárdu, které se nachází pod osmitisícovou horou Nanga Parbat, tedy asi 300 kilometrů od epicentra zemětřesení, uvedl Kolář. "Nepředpokládáme, že by to byla silně postižená oblast," doplnil.  

"To, že se s někým nedaří navázat kontakt ještě neznamená, že je pohřešovaný," řekl iDNES mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. "Jeden z příbuzných nemá kontakt na český mobilní telefon," dodal Kolář.

Podle zástupkyně velvyslance v Islamabádu Dany Denkové může ve skupině být šest až sedm lidí, které se ambasádě zatím nedaří kontaktovat.

Příbuzní dvou z nich vznesli dotaz na velvyslanectví, protože o svých blízkých nemají žádné zprávy. Pracovnice velvyslanectví nebyla schopna říci, zda jsou ve skupině vrcholoví horolezci nebo turisté, ani kdo výpravu organizoval.

"Naposledy byli v kontaktu s příbuznými 5. října," řekl Kolář. Skupina neměla žádný pevný termín, kdy se má příště ozvat. Podle Denkové je telefonické spojení v horách velmi špatné. "Dovolat se tam na český mobil je bez šance," řekla. 

Nikdo ze skupiny se před odchodem do oblasti Karákóramu velvyslanectví neohlásil. "Povolení od pákistánských úřadů nevyřizovali přes českou ambasádu," upřesnil Kolář. České úřady tak přesně nevědí, kolik Čechů může ve skupině horolezců být.

Denková nemůže jejich totožnost ověřit ani podle vízových údajů, Pákistán totiž nemá v Praze diplomatické zastoupení. Skupina pákistánská víza získala zřejmě v některé ze sousedních zemí.

Ostatní Češi, kteří byli při zemětřesení v Islamabádu, jsou podle Denkové v pořádku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video