Po volbách v Palestině skončil klid zbraní

  • 64
Na palestinských územích znovu umírali lidé. Radikálové a izraelští vojáci se střetli po krátkém klidu, který provázel volby palestinského prezidenta. Při útoku palestinských ozbrojenců v pásmu Gazy zahynul izraelský voják. Armáda zastřelila dva hledané Palestince.

Palestinští radikálové zaútočili na izraelskou hlídku poblíž židovské osady Morag v pásmu Gazy. Jeden voják zemřel, další byl zraněn.

K útoku se přihlásila organizace Islámský džihád. Mluvčí radikálů uvedl, že dvojice ozbrojenců zaútočila na izraelské vojáky, kteří jeli v džípu. Odpálili bombu a na vůz stříleli. Jeden z útočníků v přestřelce zemřel.

Byl to první zaznamenaný útok na Izraelce po skončení voleb nového palestinského lídra. Ty podle očekávání vyhrál Mahmúd Abbás, který prosazuje příměří a obnovení mírových rozhovorů. - více zde

Při jiném útoku zabili palestinští radikálové na jihu pásma Gazy izraelského civilistu a tři zranili. Izraelská armáda nad ránem odpověděla zátahem na Západním břehu Jordánu, který měl pomoci dopadnout bojovníky radikální organizace Hamas.

Vojáci obklíčili dům ve vesnici u Ramalláhu a přikázali jeho obyvatelům, aby vyšli ven. "Dva muži na ně ale uvnitř domu začali střílet. Vojáci palbu opětovali a oba zabili," uvedla mluvčí izraelské armády. Mrtví podle ní byli na seznamu hledaných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video