Z mostarského mostu rádi skáčou místní, kteří tak činí za poplatek od turistů.

Z mostarského mostu rádi skáčou místní, kteří tak činí za poplatek od turistů. Nezřídka se ale do Neretvy vrhnou i samotní turisté, což často končívá tragicky. | foto: Profimedia.cz

Po skoku z mostu v bosenském Mostaru se nejspíš utopil mladý Čech

  • 87
Skok ze Starého mostu v hercegovinském Mostaru v neděli večer skončil tragicky pro mladého muže, který nejspíše pocházel z Česka. Potápěči ho zatím v řece Neretvě nenašli. O případu informuje několik bosenských i chorvatských médií.

Svědci popsali, že mladík po deváté hodině večer skočil z mostu, pár minut ležel bez hnutí na hladině a pak se potopil. Několik dětí, které byly na břehu, se mu pokusilo pomoct, ale než se k němu dostaly, klesl pod hladinu.

Před mladíkem do Neretvy skočil i jeho kamarád, který ale z vody po chvíli vylezl. Mostarská policie řekla chorvatskému deníku Slobodna Dalmacija, že utonulý pochází z Brna.

"Zatím nemám informace, které by to úplně potvrdily. Byla jsem v kontaktu s policií, a ta má jméno toho člověka, které nasvědčuje tomu, že to byl Čech. Tomu nasvědčuje i okolnost, že skákal s druhým Čechem, který potvrdil, že se jedná o českého občana. Ale stoprocentní to není," řekla serveru iDNES.cz konzulka v Bosně a Hercegovině Jana Stará.

"Tělo se dosud nenašlo a policie je opatrná, nemá zatím ani kopii pasu," dodala s tím, že více informací by od místní policie měla mít během dne.

Pokud se potvrdí, že nešťastným mladíkem byl skutečně Čech, bude to už druhý podobný případ z uplynulého víkendu. V sobotu se ve Vídni utopil dvaadvacetiletý Čech poté, co skočil z mostu do Dunaje. Už nevyplaval, potápěči našli jeho tělo až v neděli ráno (více o tragickém případu z rakouské metropole čtěte zde).

Mostarský most je častým místem podobných událostí, které nezřídka končí tragicky. Skupina místních z mostu skáče většinou za poplatek od turistů, nicméně občas se z něj vrhnou i samotní turisté. Most, postavený v 16. století, je jednou z hlavních pamětihodností města. Za bosenské války byl v roce 1993 zničen, jeho obnova byla dokončena v roce 2004.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video